Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο από μικροσκοπικά κύτταρα. Πολλά κύτταρα μαζί δημιουργούν τα διάφορα όργανα του ανθρώπου. Ο καρκίνος λοιπόν είναι η ασθένεια αυτών των κυττάρων.

Το κάθε κύτταρο ή ομάδα κυττάρων έχουν μεταξύ τους διαφορετικό σχήμα και διαφορετική λειτουργία. Φυσιολογικά αναπλάθονται και πολλαπλασιάζονται μέσα από ρυθμισμένη διαδικασία. Όταν αυτή η φυσιολογική διαδικασία ανάπλασης και πολλαπλασιασμού των κυττάρων απορρυθμιστεί, τότε τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται άναρχα, προσκολλούνται μεταξύ τους και δημιουργούν μια μάζα η οποία ονομάζεται όγκος.

Αυτός ο όγκος μπορεί να είναι είτε καλοήθης (δεν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα και συνεπώς δε διασκορπίζονται σε άλλα μέρη του σώματος), είτε κακοήθης (παρουσία καρκινικών κυττάρων με ικανότητα εξάπλωσης τους στο έξω απ’ το πρωτοπαθή όγκο, και πιθανό να επηρεάσουν τους γύρω ιστούς και όργανα).

Ο ιατρός για να διαγνώσει έναν όγκο και να αποφανθεί αν είναι καλοήθης ή κακοήθης, θα στείλει δείγμα απ’ τον όγκο για έλεγχο των κυττάρων του κάτω απ’ το μικροσκόπιο – βιοψία.

Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο ένα όργανο του σώματος, ούτε είναι πάντα της ίδιας μορφής, αλλά ούτε και θεραπεύεται με ένα μοναδικό τρόπο. Υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικά είδη καρκίνου, με τη δική τους ονομασία και το δικό τους τρόπο θεραπευτικής αντιμετώπισης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ