«Σούπερ βακτήρια» που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά εντόπισαν επιστήμονες στις παραλίες του Ρίο ντε Τζανέιρο όπου θα διεξαχθούν το καλοκαίρι αθλήματα του υγρού στίβου.

Τα βακτήρια εντοπίστηκαν στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της βραζιλιάνικης πόλης, καθώς και σε μία λιμνοθάλασσα και έναν ποταμό, και αυξάνουν σημαντικά τον αριθμό των παραλιών που ήταν ήδη γνωστό ότι είναι μολυσμένες με βακτήρια που φυσιολογικά ανευρίσκονται μόνο στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με δύο αδημοσίευτες έρευνες, τις οποίες επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τα μικρόβια εντοπίστηκαν στις παραλίες του κόλπου Γκουαναμπαρά, όπου τον Αύγουστο θα πραγματοποιηθούν τα αθλήματα της ιστιοπλοΐας και της ιστιοσανίδας (wind-surfing).

Εντοπίστηκαν επίσης σε πέντε δημοφιλείς παραλίες του Ρίο, μεταξύ των οποίων η Copacabana όπου θα διεξαχθούν η κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης και το τρίαθλο. Οι υπόλοιπες τέσσερις παραλίες είναι οι Ipanema, Leblon, Botafogo και Flamengo.

Ανθεκτικά βακτήρια βρέθηκαν επίσης στην λιμνοθάλασσα Rodrigo de Freitas που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, καθώς και σε έναν ποταμό που εκβάλλει στον κόλπο Γκουαναμπαρά.

Τα μικρόβια που εντοπίστηκαν ενοχοποιούνται για σοβαρές λοιμώξεις του ουροποιητικού, του γαστρεντερικού και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και του αίματος, συμπεριλαμβανομένης της μηνιγγίτιδας. Σύμφωνα, δε, με τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, συμβάλλουν στον θάνατο έως και των μισών ασθενών που προσβάλλουν.

Η δρα Ρενάτα Κριστίνα Πικάο, καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής Μικροβιολογίας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, και επικεφαλής μίας εκ των νέων μελετών δήλωσε ότι η μόλυνση των διάσημων παραλιών του Ρίο είναι συνέπεια της έλλειψης βασικών μέτρων υγιεινής σε αυτή την πόλη των 12 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Τα συγκεκριμένα βακτήρια ουδέποτε έπρεπε να έχουν φτάσει στη θάλασσα», είπε. Και εξήγησε πως τα βακτήρια προέρχονται από τα απόβλητα των νοσοκομείων και των νοικοκυριών που χύνονται δίχως επεξεργασία στους αγωγούς ομβρίων, στα ποτάμια και στα ρυάκια της πόλης.

Το όλο πρόβλημα ήταν γνωστό και η επίλυσή του αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις της βραζιλιάνικης επιτροπής που διεκδίκησε το 2009 τους εφετινούς θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ωστόσο ο διεθνής Τύπος αναφέρει ότι ο στόχος αυτός μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της διοργάνωσης, με τους αθλητές να παραπονούνται για δυσωδία από τα απόβλητα και για απορρίμματα που συγκρούονται με τα σκάφη και μπερδεύονται στις προπέλες τους στον κόλπο Γκουαναμπαρά.

Αν και τα δείγματα των υδάτων που εξετάστηκαν στις δύο μελέτες ελήφθησαν το 2013 και το 2014, η δρ Πικάο και άλλοι ειδικοί είπαν ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στις υποδομές διαχείρισης λυμάτων του Ρίο ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.

Η κρατική περιβαλλοντική υπηρεσία του Ρίο, η Inea, δήλωσε στο Reuters ότι ακολουθεί τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον έλεγχο της ασφάλειας των υδάτων αναψυχής και ότι η αναζήτηση ανθεκτικών βακτηρίων δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές τις συστάσεις.

Δήλωσε επίσης ότι υπάρχει έλλειψη μελετών για τα βακτήρια στο νερό και τις δυνητικές συνέπειές τους στην υγεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ