Τι σχεδιάζει το υπουργείο σχετικά με τη διάθεση ορισμένων φαρμάκων από άλλα σημεία διάθεσης, πέραν των φαρμακείων

«Έρχεται» εντός των επόμενων ημερών η Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα καθορίζεται ο τρόπος διάθεσης των ΓΕΔΙΦΑ  (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα) και από άλλα κανάλια διανομής εκτός των φαρμακείων. Το υπουργείο Υγείας κρατά «κλειστά τα χαρτιά» του αναφορικά με τις βασικές λεπτομέρειες γύρω από την διάθεση αυτών των φαρμάκων, τη διακίνηση και τη φύλαξή τους. Προς το παρόν, άγνωστο παραμένει και ποια ακριβώς είναι αυτά τα 216 φάρμακα που έχουν επιλεγεί να πωλούνται στην ελεύθερη αγορά.

AdTech Ad

Πάντως, η υπουργική απόφαση θα καθορίζει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας κατάταξης των φαρμάκων στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ, επισήμανση, συνθήκες και όρους ασφαλούς φύλαξης, διακίνησης και διάθεσής τους καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία της υποκατηγορίας των ΓΕΔΙΦΑ αποτελεί μέρος της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου με τους «θεσμούς» και -προς το παρόν- περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα φάρμακα που θα κατατάσσονται στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Να είναι ήδη ενταγμένα  στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ χωρίς να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής τους ως συνταγογραφούμενα.

2. Να είναι φάρμακα που να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου.

3. Η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή.

4. Οι αλληλεπιδράσεις τους  με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου.

5. Να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης.

6. Οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μη ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.

7. Να μην υπάρχουν έγκριτες  και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ