Οι βασικές αιτίες που (ή όταν) ένα παιδί δεν τρώει είναι πολλές και ποικίλλουν. Αρχικά μπορεί να μην τρώει επειδή νιώθει αδιάθετο ή άρρωστο.Η δεύτερη αιτία, είναι επειδή νιώθει κακοδιάθετο, στεναχωρημένο, ή αγχωμένο.
Τέλος η ανορεξία του μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν τηρείται σωστό και τακτικό πρόγραμμα γευμάτων.

Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση της αδιαθεσίας, τότε θα πρέπει να επικεντρωθούμε στους υπόλοιπους παράγοντες.

Το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε είναι να του εξασφαλίσουμε ένα ήρεμο, καθαρό και χαρούμενο περιβάλλον για να τρώει. Ένα καθαρό τραπέζι με ωραίες χαρτοπετσέτες, χαρούμενα ποτήρια και πιάτα μπορούν να του βελτιώσουν κατά πολύ τη διάθεση.

Καθόμαστε πάντα δίπλα στο παιδί, συζητάμε και τρώμε μαζί του. Αποφεύγουμε να μιλήσουμε για το φαγητό και επιλέγουμε να συζητήσουμε για το πώς περάσαμε τη μέρα μας ή τι θα κάνουμε μετά.

Αν εξακολουθεί να αρνείται να φάει, προσπαθούμε να βρούμε ένα δημιουργικό τρόπο να κάνουμε το παιδί να δοκιμάσει το φαγητό. Εδώ πρέπει να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει. Αν για παράδειγμα αρνείται να φάει ρο τοστ, μπορούμε να το κόψουμε σε μικρές ράβδους, ή να το στολίσουμε παιχνιδιάρικα με κάποια λαχανικά ή ντοματίνια. Ή αν δεν θέλει τα μπιφτέκια, κάντε τα μικρά μικρά μπαλάκια και περάστε τα σε ένα καλαμάκι για σουβλάκι, βάζοντας ενδιάμεσα πολύχρωμες πιπεριές και ντοματούλα.

Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες στο πιάτο του.Τα παιδιά τρομάζουν με τα υπερφορτωμένα πιάτα! Επίσης είναι καλύτερο να φάει λίγο ή να γεμίσετε το τεράστιο πιάτο δύο φορές με μία κουταλιά της σούπας φαΐ, παρά να μην φάει καθόλου.

Δεν πιέζουμε ποτέ το παιδί να φάει,
ούτε το τιμωρούμε, ούτε του υποσχόμαστε παιχνίδια για επιβράβευση.

Τέλος, συζητάμε με το παιδί για τα φαγητά που του αρέσουν
και που δεν του αρέσουν, για τα προβλήματά τους, για το γιατί δεν πεινάνε, αλλά πάντα με ηρεμία και χωρίς φωνές..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ