Του Αναστάσιου Λίμουρα – Ψυχολόγος Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Τις τελευταίες δεκαετίες, με έμφαση την Ελλάδα της κρίσης της τελευταίας πενταετίας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Με την έννοια ψυχική υγεία, εννοείται η κατάσταση συναισθηματικής πληρότητας και ευεξίας, στην οποία το άτομο μπορεί να ζει και να εργάζεται στην κοινότητα, αντλώντας ευχαρίστηση από τα προσωπικά του επιτεύγματα. Η καλή ψυχοσωματική υγεία ( ΨΥ) έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις στον άνθρωπο (O’Donnell, Corrigan,  και Gallagher, 2015). Μία τέτοια διάσταση που συμβάλει στη ψυχοσωματική υγεία είναι και η εργασία. . Η εργασία λοιπόν, υπό τις σωστές προϋποθέσεις ενός ευνομούμενου κράτους, είναι ένας παράγοντας που ενισχύει την ψυχοσωματική υγεία του ατόμου, καθώς καθιστά το άτομο παραγωγικό, λειτουργικό, οικονομικά ανεξάρτητο, ενταγμένο στο κοινωνικό σύνολο.

Η εργασία αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ηθικές αρχές που προστατεύονται ως νόμιμα δικαιώματα κατά το εθνικό και διεθνές δίκαιο. Συγκεκριμένα θεωρούνται ως «κοινώς αντιλαμβανόμενα αναπαλλοτρίωτα θεμελιώδη δικαιώματα που κάθε άτομο δικαιούται από τη στιγμή της γέννησής του, απλώς και μόνο επειδή είναι ανθρώπινο ον». Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θεωρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα ως οικουμενικά και άρρηκτα.

Ωστόσο, μέσα σε ένα δυναμικό περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει, και ειδικότερα στην χώρα μας, η ανεργία αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, και παρουσιάζεται εντονότερη στις νεαρές ηλικίες. Λόγω των συνθηκών, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η ποιότητα ζωής έχουν έρθει στο επίκεντρο. Μία έρευνα σχετικά με τον παγκόσμιο δείκτη  ψυχοσωματικής υγείας (Gallup-Healthways, 2014) βρήκε ότι η Ελλάδα είναι στην 111η θέση (δείκτης ΨΥ: 10.3) σε σχέση με το Αφγανιστάν (ΨΥ: 0.0) στην 145η θέση και τον Παναμά / Κόστα Ρίκα / Πουέρτο Ρίκο στις πρώτες θέσεις (ΨΥ: 45-53). Σε μία έρευνα της Gallup-Healthways του 2013 (Brown  και McGeeney, 2013) ανέφεραν ότι ο ισχυρότερος παράγοντας κατάθλιψης ήταν η ανεργία, η απώλεια εργασίας, και η θέληση για πλήρες ωράριο έναντι ελαττωμένο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ