Η παιδική παχυσαρκία, λόγω της αλλαγής τρόπου ζωής, της εργασίας, της εύκολης πρόσβασης σε πληθώρα νόστιμων και παχυντικών τροφίμων και των στιγμών ξεκούρασης, έχει πάρει σήμερα διαστάσεις επιδημίας.

Σύμφωνα με την  ‘‘Καθημερινή ’’ για άλλη μια χρονιά η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παιδική παχυσαρκία. Ενώ τα ποσοστά στις ΗΠΑ αρχίζουν για πρώτη φορά να υποχωρούν. Η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δείχνει ότι το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Ο βασικός λόγος της παιδικής παχυσαρκίας είναι οι κακές διατροφικές συνήθειες . Ο νέος τρόπος ζωής τις τελευταίες δεκαετίες δημιούργησε ένα διατροφικό πλέγμα το οποίο χαρακτηρίζεται από αύξηση στην κατανάλωση κορεσμένου λίπους, κρέατος και ζάχαρης και τη μείωση φρούτων,  λαχανικών και χυμών.

Μεγάλο ρόλο στο πρόβλημα του πάχους, παίζει και η τηλεόραση. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό «Int.J. Obesity» έδειξε ότι παιδιά ηλικίας 4 ετών που βλέπουν 2,4 ώρες τηλεόραση την ημέρα προσλαμβάνουν 1.600 θερμίδες τη μέρα, ενώ αυτά που βλέπουν 1,1 ώρα τη μέρα παίρνουν 1.400 θερμίδες τη μέρα. Τι σημαίνει αυτό; Πως μέσα σε ένα χρόνο, τα τηλεορασόπληκτα παιδιά θα ζυγίζουν 5-6 κιλά περισσότερο από εκείνα που βλέπουν λιγότερη τηλεόραση.

Με τη συνεργασία παιδιάτρου και κλινικού διαιτολόγου, με την τακτοποίηση του διατροφικού  προγράμματος, με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, θα μπορέσει να υπάρξει μια αποτελεσματική αντιμετώπιση κυρίως με τη σταθεροποίηση του βάρους και τη διατήρησή του.

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η πρόληψη κοστίζει πολύ λιγότερο από την θεραπεία και την αντιμετώπιση. Γι’ αυτόν τον λόγω ας είμαστε ευαισθητοποιημένοι και ας προσπαθήσουμε μέσα στον όλο πανικό, να διατηρήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Θα μας κοστίσει πολύ λιγότερο από το να θεραπεύουμε τις συνέπειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ