Πρόκειται για μια πάθηση κατά την οποία διακόπτεται η αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι διακοπές αυτές της αναπνοής εάν είναι πλήρεις ονομάζονται άπνοιες, ενώ αν είναι μερικές καλούνται υπόπνοιες. Όταν ο φάρυγγας παρουσιάζει ήπια στένωση παράγεται το ροχαλητό ενώ όταν το πρόβλημα είναι σοβαρότερο τότε παράγονται οι υπόπνοιες και οι άπνοιες με αποτέλεσμα να μειώνεται και το οξυγόνο στο αίμα. Λόγω αυτού ο εγκέφαλός μας προκαλεί συχνά αφυπνίσεις ώστε να ανοίξει ξανά ο φάρυγγάς μας και ενεργοποιείται εκ νέου η αναπνοή μας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει πολλές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι ο ύπνος δεν είναι αναζωογονητικός και ως αποτέλεσμα επικρατεί η κούραση, νύστα και έλλειψη ενέργειας κατά τη διάρκεια της μέρας.

Ποιες είναι οι συνέπειες του συνδρόμου στην υγεία;

 • Αυξημένος κίνδυνος Αιφνίδιου θανάτου.
 • Έμφραγμα μυοκαρδίου, Αρρυθμίες, Καρδιακή ανεπάρκεια.
 • Αρτηριακή και Πνευμονική υπέρταση.
 • Εγκεφαλικό επεισόδιο.
 • Ινσουλινοαντίσταση, Σακχαρώδης διαβήτης.
 • Ψυχολογικές διαταραχές (άγχος, κατάθλιψη).
 • Εργατικά και τροχαία ατυχήματα.

Πως γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου;

Εάν ο πνευμονολόγος σας υποψιάζεται ότι εμφανίζεται υπνοαπνοικό σύνδρομο θα σα προτείνει να κάνετε ένα τεστ που ονομάζεται ‘‘ Μελέτη Ύπνου’’, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ειδικό εργαστήριο ύπνου ή στο σπίτι σας. Ο πνευμονολόγος θα σας προτείνει να κάνετε την εργαστηριακή ή τη φορητή μελέτη ύπνου ανάλογα με κάποια κριτήρια όπως αν πάσχετε από άλλες παθήσεις (αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα), αν υπάρχει υποψία για άλλες διαταραχές στον ύπνο σας ή αν εμφανίζετε αυξημένες πιθανότητες για αποφρακτικές άπνοιες κλπ.

Πως μπορώ να ξέρω εάν έχω το υπνοαπνοικό σύνδρομο;

 1. Ροχαλητό: Ροχαλίζετε δυνατά (δυνατότερα από ότι όταν μιλάτε, ή τόσο δυνατά ώστε να ακούγεστε μέσα από κλειστές πόρτες);
 2. Κούραση: Νοιώθετε συχνά κουρασμένος/η, ή νυσταγμένος/η κατά τη διάρκεια της μέρας;
 3. Παρατήρηση: Σας έχει πει κάποιος ότι είδε να σταματά η αναπνοή σας, ενώ κοιμάστε;
 4. Αρτηριακή πίεση: Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή λαμβάνετε φάρμακα για θεραπεία της υπέρτασης;

Εάν απαντήσατε θετικά σε 2 ή και περισσότερες από τις πιο πάνω ερωτήσεις, είναι πιθανόν να πάσχετε και εσείς από το σύνδρομο και συνιστάται να επικοινωνήσετε άμεσα με τον πνευμονολόγο σας.

ΠΗΓΗCyprus Respiratory Society

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ