Χάνουν και επίσημα από τα χέρια τους οι φαρμακοποιοί την πρώτη φουρνιά των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) καθώς το υπουργείο Υγείας υπέγραψε την απόφαση πώλησής τους και από σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία.

Ανάμεσά τους ευρείας χρήσης φάρμακα όπως αντιπυρετικά, παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, αποσυμφορητικά, βιταμινούχα σκευάσματα, αντιεμετικά, που αντιστοιχούν σωρευτικά σε σαράντα δραστικές ουσίες υπό διάφορες μορφές (υπόθετο, χάπι, αλοιφή, σιρόπι κ.ά.). Πρόκειται για λίστα 216 από τα 1.582 ΜΗΣΥΦΑ που κυκλοφορούν στην αγορά, ήτοι το 13% του συνόλου.

Τα εν λόγω φάρμακα θα πωλούνται σε μικρότερες συσκευασίες από αυτές που κυκλοφορούν σήμερα (π.χ. μικρότερος αριθμός χαπιών αλλά και μικρότερη περιεκτικότητα σε δραστική ουσία), προκειμένου να αποτραπεί η αλόγιστη χρήση τους, δεδομένου ότι δεν είναι συνταγογραφούμενα και η πρόσβαση σε αυτά είναι ελεύθερη.

Η λίστα των 216 σκευασμάτων έχει καταρτιστεί από τον ΕΟΦ και αποτελεί μια υποκατηγορία φαρμάκων γνωστή ως Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ