Αρχική Υγεία Υπάρχει αδιάβροχος γύψος;

Υπάρχει αδιάβροχος γύψος;

Υπάρχει αδιάβροχος γύψος;
Κυριάκος Δημητριάδης MD Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Τραυματολόγος

Ο αδιάβροχος γύψος είναι ανθεκτικός στο νερό και μπορεί να βραχεί.

Ένας κανονικός γύψος από fiberglass, έχει επένδυση από βαμβάκι κάτω από τον γύψο. Αντί όμως για βαμβάκι μπορούν να χρησιμοποιηθούν αδιάβροχα συνθετικά υλικά  ως επένδυση που θα στεγνώσουν αν βραχούν.

Οι γύψοι, για πολλούς λόγους έπρεπε να διατηρούνται στεγνοί… μέχρι τώρα.

Ο αδιάβροχος γύψος μπορεί να επιτρέψει να βραχεί ο γύψος από υγρό χωρίς να καταστραφεί και μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε τις συνήθεις δραστηριότητές σας. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν είστε γύρω από  νερό, ή αν ο γύψος γίνει βρώμικος. Το να στεγνώσει  η επένδυση του γύψου μπορεί να πάρει χρόνο (ακόμα και αρκετές ώρες) – μπορεί να είναι σαν να φοράτε μια υγρή κάλτσα. Αδιάβροχοι γύψοι γίνονται μόνο από fiberglass,  οι κλασσικοί γύψοι (plaster of paris) πρέπει να διατηρούνται στεγνοί.

Αδιάβροχος γύψος

Όταν ένας αδιάβροχος γύψος χρησιμοποιείται με αδιάβροχη επένδυση από κάτω, το νερό μπορεί να στεγνώσει και ο γύψος  θα παραμείνει ανέπαφος. Πριν από την ανάπτυξη αυτών των αδιάβροχων υλικών οι γύψοι είχαν επένδυση με βαμβάκι. Ενώ το βαμβάκι μπορεί να είναι άνετο, δεν μπορεί να βραχεί και τείνει  να συλλέγει ιδρώτα και οσμές με την πάροδο του χρόνου. Εξαιτίας αυτού, ο μόνος τρόπος για να καθαριστεί το άκρο ήταν να δείτε τον γιατρό, ο γύψος να αφαιρεθεί, να πλυθεί το δέρμα, και νέος γύψος να τοποθετηθεί.

Η επένδυση από αδιάβροχα υλικά κάνει τον fiberglass γύψο να αντέχει το νερό και επιτρέπει την κολύμβηση, το πλύσιμο… ακόμα και τις καταδύσεις. Η επένδυση κάτω από τον γύψο επιτρέπει στο νερό να στεγνώσει κάτω αφού ξηραίνεται αν μείνει στον αέρα μέσα σε λίγες ώρες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιστολάκι μαλλιών για να στεγνώσει πιο γρήγορα.

Έαν ένας γύψος παραμείνει βρεγμένος μπορεί να προκαλέσει άσχημη δερματίτιδα που θεραπεύεται δύσκολα.

Γεια να στεγανοποιηθεί πλήρως  ένας αδιάβροχος γύψος μπορεί επιπλέον να χρησιμοποιηθεί ειδική επένδυση με αναρρόφηση κενού, πάνω από τον γύψο που να επιτρέπει παρατεταμένη κολύμβηση η ακόμη και καταδύσεις.

Πλεονεκτήματα αδιάβροχoυ γύψου

  • Μπορεί να βραχεί
  • Διατηρεί μακριά τις οσμές και τις μυρωδιές

Μειονεκτήματα

  • Μπορεί να είναι ακριβός και δεν καλύπτεται συνήθως από τις ασφαλιστικές εταιρίες
  • Μπορεί να πάρει πολύ χρόνο για να στεγνώσει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ