Η υπερλειτουργική κύστη χαρακτηρίζεται από ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων με κυρίαρχη την επιτακτικότητα και τη συχνουρία (κατάσταση κατά την οποία το άτομο χρειάζεται να κενώσει την κύστη του πάνω από οκτώ φορές το εικοσιτετράωρο), ενώ μπορεί να συνοδεύεται από επιτακτική ακράτεια (οποιαδήποτε αναφερόμενη ακούσια απώλεια ούρων που συνοδεύεται με επιτακτικότητα) και νυκτουρία.

Με βάση την πληθυσμιακή μελέτη των 16.776 ανδρών και γυναικών ηλικίας άνω των 40 ετών, φάνηκε ότι η συχνότητα της υπερλειτουργικής κύστης στην Ευρώπη είναι 15,6% για τους άνδρες και 17,4% για τις γυναίκες. Ο αριθμός αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος, αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές γυναίκες δεν αναφέρουν καν το πρόβλημά τους στον ιατρό, εξαιτίας του φόβου ή της ντροπής και της άποψης ότι δεν υπάρχει θεραπεία. Η συχνότητα του συνδρόμου αυξάνεται με την ηλικία, σε βαθμό που από κάποιους να θεωρείται εσφαλμένα ως φυσιολογικό φαινόμενο, επακόλουθο του γήρατος.

Η διάγνωση του συνδρόμου της υπερλειτουργικής κύστης γίνεται απ’ τον ουρολόγο με γνώμονα το ιστορικό, τη χρήση ειδικών ερωτηματολογίων και ημερολόγιο κύστης. Ουρήσης πάνω από 8 φορές το εικοσιτετράωρο που συνοδεύονται από επιτακτικότητα με σχετικά μικρούς όγκους ούρησης θέτουν τη διάγνωση του συνδρόμου. Αξίζει να επισημανθεί ότι πρώτα θα πρέπει να έχουν αποκλειστεί άλλες παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με την ίδια συμπτωματολογία (λιθίαση κύστης, ουρολοίμωξη, ουροθηλιακός καρκίνος, νευρογενής κύστη κ.α.)

Πως αντιμετωπίζεται το σύνδρομο της υπερλειτουργικής κύστης;

  • Αλλαγή στον τρόπο ζωής: Περιορισμός της πρόσληψης παραγόντων που πιθανόν ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη (καφές, σοκολάτα, καφτερά φαγητά κ.α.)
  • Ασκήσεις πυελικού εδάφους – επανεκπαίδευση της κύστης: Πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Στις μέρες μας υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του συνδρόμου.
  • Θεραπείες 2ης γραμμής: Στις περιπτώσεις που οι προηγούμενες θεραπείες αποτυγχάνουν, η ενδοκυστική έγχυση ειδικών φαρμακευτικών ουσιών και η ηλεκτρική νευροδιέγερση μπορούν να δώσουν αποτελέσματα.
ΠΗΓΗΟ.ΝΟ.ΓΟ. Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ