Ενα διαζύγιο έχει διάφορες επιπτώσεις το παιδί και την ψυχολογία του. Όλα όμως τα παιδιά, όλων των ηλικιών, φύλων και φυλών, θέλουν το ίδιο πράγμα. Αγάπη. Αδιαμφισβήτητη, ολοκληρωτική, σταθερή αγάπη χωρίς συνθήκες και περιορισμούς, ακόμη κι αν οι γονείς τους δε μπορούν να ζήσουν μαζί.

Ο όρος της οικογένειας αλλάζει διαρκώς, και τα διαζύγια αυξάνονται όλο και περισσότερο. To πώς επηρεάζεται ένα παιδί, είτε από το διαζύγιο των γονιών του, είτε από δύο γονείς που δεν αποφασίζουν να χωρίσουν και καβγαδίζουν διαρκώς, είναι ένα μεγάλο θέμα και κεφάλαιο της Ψυχολογίας. Στην περίπτωση του διαζυγίου οι επιπτώσεις μπορούν να είναι έντονες ή όχι, ανάλογα με την συμπεριφορά και τον χειρισμό και των γονιών. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πέντε πράγματα που τα παιδιά θέλουν χωρίς αμφιβολία.

1. Θέλουν γαλήνη
Τα παιδιά μπορεί συχνά να εύχονται οι γονείς τους να είναι και πάλι μια μέρα μαζί, αλλά περισσότερο από αυτό, θέλουν ηρεμία και γαλήνη. Δεν θέλουν να ζουν σε εμπόλεμο περιβάλλον και σίγουρα δε μπορούν να αντιμετωπίσουν δύο ενήλικες που τσακώνονται όλη μέρα. Ηρεμία, ευτυχία και ησυχία. Αυτο θελουν τα παιδιά των διαζευγμένων ζευγαριών. Και γονείς, μπορεί να ειναι δύσκολο, μπορεί να θέλει μεγάλη προσπάθεια, αλλά για χάρη των παιδιών σας, πρέπει να γίνει.

2. Θέλουν ξεκάθαρες εξηγήσεις
Αν υπάρχει διακανονισμός για τα Σαββατοκύριακα, την κηδεμονία, τα σπίτια των γονιών, τα παιδιά πρέπει να το ξέρουν, θέλουν να κατανοούν την κατάσταση και να μη βρίσκονται άβουλα από δω και από κει, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς δομή. Χρειάζονται κι αυτά να ξέρουν το πρόγραμμά τους,  να είναι σταθερό και ξεκάθαρο. Θέλουν να έχουν πλάνο. Φροντίστε από νωρίς για τις λεπτομέρειες των αδειών, διακοπών κλπ και ξεκαθαρίστε το. Ακόμη κι αν δε σας βολεύει καλό είναι να το ξέρετε από νωρίς.

3. Δε θέλουν δράματα
Ακόμη κι αν δεν αντέχει ο ένας τον άλλον (οι γονείς), τα παιδιά δε θέλουν να το ξέρουν. Συγκρατηθείτε μπροστά στα παιδιά σας. Μη βρίζεστε με τον πρώην σας, μην τσακώνεστε, μην τον κακολογείτε. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, εσείς να περνάτε μία κόλαση προσποιούμενη ότι δε συμβάινει τίποτα όταν σας κάνει έξω φρενών, αλλά για τα παιδιά σας, συγκρατείστε τα νεύρα σας και μάθετε τους να σέβονται τον πατέρα τους.

4. Θέλουν να σας βλέπουν και τους δύο
Σας αρέσει ή όχι, πρόκειται για τους γονείς του. Αν εσείς αποφασίσατε στον δρόμο ότι δεν ταιριάζετε, το παιδί ούτε φταίει, ούτε το διάλεξε. Μπορεί να μην είναι ο καταλληλλότερος γονιός ο ένας από τους δύο, αλλά έχει κάθε δικαίωμα να είναι στη ζωή του παιδιού σας. Ακόμη κι αν δε θέλετε να αφήσετε το παιδί με τον «άλλον» γονιό, βρείτε ένα τρόπο να το ρυθμίσετε. Μείνετε κι εσέις μαζί τους, βγείτε όλοι μαζί για φαγητό, βρείτε ένα τρόπο να ικανοποιήσετε την ανάγκη του παιδιού να βλέπει τους γονείς του.

5. Θέλουν ελευθερία να αγαπήσουν και να αγαπηθούν
Το παιδί σας έχει το δικαίωμα να σας αγαπήσει και τους δύο και να ζητήσει την αγάπη σας, χωρίς  να νιώθει ενοχές και θυμό. Αξίζει την αγάπη σας και θελει και να τη δίνει και να την παίρνει. Ποτέ μην του δημιουργήσετε ενοχές που αγαπάει ή θέλει να δει τον «άλλον γονιο», ακομη και  αν δε σας αρέσει αυτό. Σα μαμά, θα πρέπει να είστε χαρούμενη που αγαπάει τον πατέρα του. Για οτιδήποτε, να σκέφτεστε πάντα πώς θα ήταν αντίστροφα… Σίγουρα δε θα σας άρεσε να αγαπάει μόνο τον μπαμπά του. Στην καρδιά του παιδιού υπάρχει πάντα αγάπη για τους γονείς του. Καλλιεργήστε τη.

AdTech Ad

Οπως και να χει, να θυμάστε πάντα ότι η δύσκολη απόφαση που πήρατε εσείς, αντανακλάται πολύ δυσκολότερα στο παιδί σας. Κάντε την ψυχική του ηρεμία προτεραιότητα. Κάντε θυσίες. Απαιτούνται πολλές. Κάντε υπομονή και όταν περάσουν οι πρώτες μπόρες, ο πρώτος πολύ ζόρικος καιρός, πιθανόν τα πράγματα να ηρεμήσουν, να κοπάσουν και να είναι καλύτερα. Δουλέψτε το στο μυαλό σας και στη ζωή σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ