Οι οικονομικοί περιορισμοί στο σύστημα υγείας και περίθαλψης οδήγησαν σε προσπάθειες για αποδοτική σε σχέση με το κόστος, υψηλής ποιότητας περίθαλψης. Για να βελτιωθεί η ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης στους δικαιούχους  του Medicare, οι οποίοι πάσχουν από ΝΠΕ, διεξήχθη μια ανασκόπηση του καταλόγου των 2644 δικαιούχων, που μετρά τη συμμόρφωση με τις οδηγίες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας για την ανακάλυψη και θεραπεία του Η. pylori στη ΝΠΕ.

Σε αυτή την ειδική μελέτη μόνο το 57% των δικαιούχων του προγράμματος που νοσηλεύονται με ΝΠΕ έχει ελεγχθεί για H. Pylori. Επιπλέον μόνο το 74% των ασθενών με γνωστή λοίμωξη H. pylori αντιμετωπίστηκε με την κατάλληλη αντιμικροβιακή θεραπεία. Κατά την επιθεώρηση των ιατρικών αρχείων παρατηρήθηκε επίσης ότι το 74% των ασθενών είχαν ελεγχθεί για χρήση ΜΣΑΦ. Μόνο το 24% είχε τεκμηριωμένη ενημέρωση για τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση των ΜΣΑΦ και μόνο 2% είχε τεκμηριωμένη εκπαίδευση για τους κινδύνους που σχετίζονται με τα έλκη και τη χρήση ΜΣΑΦ.

Αν και η έλλειψη τεκμηριωμένης ενημέρωσης είναι μέρος μόνο της ευθύνης για τη φτωχή ποιότητα φροντίδας, που αφορά σε έλκη σχετιζόμενα με H.pylori, είναι σαφές ότι οι οδηγίες κλινικής πρακτικής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας για τη διάγνωση και θεραπεία της νόσου του πεπτικού έλκους έχουν αξιοποιηθεί ελάχιστα. Οι πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ποιότητας χρειάζονται για να βελτιώσουν την περίθαλψη που παρέχεται στους δικαιούχους του προγράμματος και πάσχουν από ΝΠΕ. Για να επιβεβαιωθεί ότι λαμβάνεται η κατάλληλη θεραπεία, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, χρειάζεται να επιβληθούν οι οδηγίες για πληθυσμιακό έλεγχο του Η. pylori και τη θεραπεία του.

Πηγή: The quality of care for Medicare patients with peptic ulcer disease. American journal of Gastroenterology (2000)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here