Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το θέμα τις ανεπιθύμητης τριχοφυΐας και της εξάλειψης της, κάτι που απασχολεί κυρίως κάθε γυναίκα αλλά και άνδρες. Αφού μας βασανίζουν, γιατί να μην τις ξεφορτωθούμε μία για πάντα; Η αποτρίχωση με laser είναι η μια και ίσως η μόνη επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος αντιμετώπισης της ανεπιθύμητης τριχοφυίας

Τι είναι όμως το λέιζερ αποτρίχωσης; Είναι επικίνδυνο;

Τα μηχάνηματα τεχνολογίας LASER  λειτουργουν σε μήκος κύματος όπως είναι αυτό του ορατού φωτός και μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος όπου υπάρχει ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Αυτό δίνει και την ιδιότητα στο φώς να στοχεύει την τρίχα. Για την αποτρίχωση χρησιμοποιούνται συνήθως LASER Αλεξανδρίτη, Διοδικά και NdYAG. Τα μηχανήματα IPL (Intense Pulsed Light ή παλμικό φως- φωτόλυση)  δεν ανηκουν σε τέτοιου είδους κατηγοριοποίηση. Η  laser αποτρίχωση είναι απόλυτα ασφαλής και εντελώς ακίνδυνη  για τον οργανισμό όταν εφαρμόζεται ή γίνεται επίβλεψη  από δερματολόγο. Το laser ουσιαστικά είναι ενισχυμένο μονοχρωματικό φως που προκαλεί επιλεκτική φωτοθερμόλυση στο θύλακο της τρίχας καταστρέφοντας μόνο αυτόν. Δεν ενέχει κινδύνους για τον οργανισμό καθώς δεν επηρεάζει το δέρμα ή εσωτερικά όργανα. Τα laser αποτρίχωσης  δεν έχουν καμία επίδραση σε δομές του δέρματος που δεν έχουν μελανίνη, όπως οι λεμφαδένες και ο μαζικός αδένας (μαστός). Το μόνο όργανο του σώματος στο οποίο πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στη δράση του laser, είναι τα μάτια και για αυτό θα γίνεται με την χρήση ειδικών γυαλιών προστασίας κατα την διαρκεια της θεραπειας. .

Σε ποια σημεία εφαρμόζεται;

Η αποτρίχωση με laser μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε οποιαδήποτε περιοχή που υπάρχει ανεπιθύμιτη τριχοφυΐα, σε άνδρες και γυναίκες .Η laser αποτρίχωση γίνεται συνήθως για αισθητικούς λόγους και οι πιο συνηθισμενες περιοχες ειναι:

  • laser αποτρίχωση προσώπου (άνω χείλος, παρειές, πηγούνι, ζυγωματικά, φαβορίτες, φρύδια)
  • laser αποτρίχωση χεριών (βραχίονες, αντιβράχια)
  • laser αποτρίχωση μασχάλη
  • laser αποτρίχωση μπικίνι
  • laser αποτρίχωση πόδια (κνήμες, μηροί)

Άλλες συχνες περιοχές σε άνδρες είναι ο λαιμός, αυτιά, τα μάγουλα, το στήθος, η πλάτη, κοιλιά, γλουτοί κλπ.

Υπάρχουν σημεία στα οποία η τριχοφυΐα εξαλείφεται τελείως και σε κάποια άλλα όχι;

Οι μασχάλες, τα πόδια  χέρια και το μπικίνι είναι περιοχές στις οποίες τα αποτελέσματα  είναι εντυπωσιακά και υπάρχει ριζική εξάλειψη της τριχοφυΐας σε συντομο χρονικό διάστημα . Σε συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου οπως τις παρειές, τις φαβορίτες, το πηγούνι και ο λαιμός οι τρίχες μπορεί να επιμείνουν λίγο περισσότερο, σε σχέση με άλλες περιοχές και ίσως χρειαστεί πιο παρατεταμένο διάστημα για να επέλθει οριστική αποτρίχωση, δεδομένου οτι δεν υποβόσκει κάποιο ορμονικό πρόβλημα.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Τα αποτελέσματα της laser αποτρίχωσης είναι μόνιμα και εντυπωσιακά και δεν συγκρίνεται με καμία άλλη μέθοδο αποτρίχωσης. Η laser αποτρίχωση οδηγεί από την πρώτη κιόλας συνεδρία σε δραστική μείωση της τριχοφυΐας και οι τρίχες γίνονται πιο απαλές, ανοιχτόχρωμες και μαλακές. Είναι η μοναδική μέθοδος που αφήνει την επιδερμίδα λεία και βελούδινη απαλλαγμένη από τρίχες, ερεθισμούς και σπυράκια.Ο αριθμός των συνεδριών ποικίλει και από το είδος του laser αποτρίχωσης που χρησιμοποιείται , το χρώμα και την ποιότητα της τρίχας, το χρώμα του δέρματος, και την ένταση του laser από τον επιβλέποντα ιατρό,. Επίσης το αποτέλεσμα της laser αποτρίχωσης εξαρτάται από την περιοχή που εφαρμόζεται το laser, καθώς και από την ύπαρξη ή όχι ορμονικών διαταραχών στον ασθενή.

Πόσος χρόνος μεσολαβεί μεταξύ των συνεδριών;

Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ των συνεδριών ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και της τρίχας καθώς και της περιοχής που γίνεται το laser και θα καθοριστεί κυρίως απο τον επιβλέποντα δερματολογο . Οι συνεδρίες θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 1 με 1,5 μήνα στην περιοχή του προσώπου και κάθε 1,5 έως 2-3 μήνες στις υπόλοιπες περιοχές. Μετά απο 2-3 συνεδρίες με λέιζερ τα μεσοδιαστήματα γίνονται ακόμη μεγαλύτερα και σε σύντομο χρονικό διάστημα υπάρχει οριστική αποτρίχωση.

Είναι Ανώδυνη η θεραπεία? Υπάρχει κάποια κρέμα που πρέπει να εφαρμοστεί πριν την συνεδρία;

Η θεραπεία είναι ανώδυνη και ευκολα ανεχτή σχεδόν σε ολους τους ασθενεις που κάνουν θεραπεία με λέιζερ αποτρίχωση. Σε άτομα όμως που εχουν  υπερευαισθησία στον πόνο σε συγκεκριμένες ανατομικές περιοχές, όπως είναι το μπικίνι, μπορει να γινει  χρήση αναισθητικής κρέμας πριν από τη θεραπεία με λέιζερ.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠOΤΡΙΧΩΣΗΣ ΜΕ LASER

– Εγκυμοσύνη
– Λήψη φαρμάκων π.χ. ισoτρετινoΐνη, συστηματικά ή τοπικά
– Ιστορικό χηλοειδών
– Φωτοευαισθησία

Οι περιοχές που γίνεται αποτρίχωση πρέπει να εκτεθούν στον ήλιο;

Μετά τη θεραπεία με laser αποτρίχωσης συστήνεται η αποφυγή πολύωρης έκθεσης στον ήλιο για μερικές μέρες. Επίσης είναι απαραίτητη η χρήση αντιηλιακής κρέμας στα σημεία του δέρματος που υποβλήθηκαν σε θεραπεία και είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.

Η χρήση Λέιζερ έχει παρενέργειες;

Η  laser αποτρίχωση αποτελεί μία αποδεδειγμένα ασφαλή μέθοδο που εφαρμόζεται για δεκαετίες και ειναι εξαιρετικά ασφαλής. Ειναι σπάνιο να προκληθούν ανεπιθύμητες από το λέιζερ όταν γίνεται από την επίβλεψη δερματολόγου. Στις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκύψουν συγκαταλέγονται δυσχρωμιες του δερματος οπως  : υποχρωμίες και οι υπερχρωμίες που στην πλειονότητα των περιπτώσεων υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου.

Ποια είναι η εικόνα του δέρματος μετά την εφαρμογή laser;

Μετά τη laser αποτρίχωση μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα ένας μικρός ερεθισμός, ένα ελαφρύ κοκκίνισμα που υποχωρεί μετά από λίγες ώρες. Για αυτό το λόγο, μετά τη θεραπεία, συστήνεται η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας και δίνονται πάντα κατά περίπτωση οι ανάλογες οδηγίες από το δερματολόγο σας.

Συμπερασματικά για την επίτευξη του αποτελέσματος πρέπει

Πρέπει  να πραγματοποιηθεί ένας αρχικός αριθμός συνεδριών ο οποίος ποικίλει σε αριθμό και συχνότητα ανάλογα με την περιοχή και το ιατρικό ιστορικό του ενδιαφερόμενου. Οι περιοχές του προσώπου απαιτούν μεγαλύτερο αριθμό συνεδριών και μεγαλύτερη συχνότητα. Η ύπαρξη ασθενειών που επηρεάζουν την αύξηση των τριχών (πχ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) απαιτούν πιο πολλές συνεδρίες γι αυτό και πρέπει να γίνεται παρακολούθηση κατά περίπτωση και να δίνονται πάντα οι κατάλληλες οδηγίες από το δερματολόγο σας.

ΠΗΓΗΔρ.Κωνσταντίνος Π. Συμεωνίδης MD
Δερματολόγος –Αφροδισιολόγος Γραμματέας Δερματολογικής – Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ