Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ το συνέδριο με θέμα τις εκτρώσεις στο Κέντρο Μελετών Ι. Μονής Κύκκου στη Λευκωσία, αναλύοντας όλες τις διαστάσεις του θέματος, Ιατρικές, Κοινωνικές, Νομικές και Πνευματικές.
Με εισηγητές τον Δρ Β. Φλώρο, Δρ Μ. Καριόλου, κ. Ρ. Πετρίδου, Δρ Μ. Λιασίδη, Δρ Π. Μάμα και τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο συζητήθηκαν σε πολύ ενδιαφέρον κλίμα όλες οι διαστάσεις του θέματος όπως η εξέλιξη του ανθρώπου απ΄τη σύλληψη μέχρι τη γέννηση, διλήμματα και προβληματισμοί απ’το τροποποιητικό νομοσχέδιο για τις εκτρώσεις, όπως και η ψυχολογική και η εκκλησιαστική προσέγγιση.
Οι θέσεις απ’ όλες τις πλευρές ήταν σαφής ‘’Έκτρωση είναι η πρόωρη και τεχνική διακοπή της κύησης’’, ωστόσο τέθηκαν αρκετά θέματα:
- Πρόκειται για μια απλή απόφαση ή είναι κατακριτέα και πρέπει να αντιμετωπίζετε ανάλογα στην κοινωνία;
- Το έμβρυο είναι άνθρωπος; Έχει ζωή; Άρα πρόκειται για αυτοκτονία;
- Απ’ την Αγία Γραφή θεωρείται ότι η ζωή ξεκινάει απ τη σύλληψη. Οπότε έχει ο άνθρωπος.., ο ιατρός το δικαίωμα να αποκαθιστά τον Θεό;
Ωστόσο σε αυτό το σημείο δεν θα μπορούσα να παραλείψω την νομοθεσία που αφορά τις εκτρώσεις. Όπως εισηγήθηκε ο Δρ Μάριος Καριόλου, Καθηγητής Γενετικής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το Φεβρουάριο του 2015 έγινε πρόταση νόμου ενόπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής νομικών για τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 169α του περί ποινικού κώδικα νόμου που αφορά τον ιατρικό τερματισμό της εγγκυμοσύνης και τις προυποθέσεις κάτω απ’τις οποίες επιτρέπει ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει για το ζήτημα αυτό.
Μπορεί να τερματιστεί η εγκυμοσύνη αν συντρέχουν οι πιο κάτω περιπτώσεις:
α) Δεν έχουν συμπληρωθεί 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης
β) Η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης ή γυναίκας με μειωμένο νοητικό επίπεδο ή αιμομιξία και εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί 19 εβδομάδες εγκυμοσύνης
γ) Κατόπιν γνωμοδότησης αρμόδιου εγγεγραμμένου ιατρού ότι έχει διαπιστωθεί μετά από προγεννητική διάγνωση ότι υπάρχει σοβαρή ανωμαλία που θα οδηγήσει στη γέννηση παθολογικού νεογνού.
δ) Κατόπιν γνωμοδότησης αρμόδιου εγγεγραμμένου ιατρού ότι υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της εγγύου ή κίνδυνος σοβαρούς και διαρκούς βλάβης σωματικής και ψυχικής υγείας
ε) Κατόπιν γνωμοδότησης αρμόδιου εγγεγραμμένου ιατρού ότι πρόκειται για περίπτωση πολλαπλής κύησης η οποία κρίνεται επικίνδυνη για την βιοσημότητα του σύνολου των εμβρύων.
Σίγουρα δημιουργούνται πολλά βιοηθικά διλλήμματα. Με την γονιμοποίηση ενός ωαρίου και την δημιουργία του ζυγωτού αρχίζει η ζωή του ανθρώπου και αποκτά ηθική αλλά και νομική αξία ή το έμβρυο δεν θεωρείται άνθρωπος μέχρι ένα μεταγενέστερο στάδιο της κύησης; Η εγκυμοσύνη είναι μέρος του σώματος της εγγύου άρα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις είτε για συνέχιση είτε για διακοπή της κύησης ή το έμβρυο θεωρείται άνθρωπος και ως εκ τούτου έχει το θεμελειώδες δικαίωμα στη ζωή; Σίγουρα για την ώρα, η συνεργασία της Εκκλησίας της Κύπρου με την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου αποτελούν μεγάλο βήμα για την επίλυση του μείζων αυτού θέματος το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα απ΄τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα παγκοσμίως.