Η αρθρίτιδα του γόνατος απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους και τα χειρουργεία αντικατάστασης του γόνατος με πρόθεση, (ολική αρθροπλαστική γόνατος), συνεχώς αυξάνονται. Σε αυτό συμβάλλει η γήρανση του πληθυσμού, το αυξημένο προσδόκιμο ζωής και ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης.

Όταν η αρθρίτιδα του γόνατος είναι πλέον αρκετά προχωρημένη, ο πόνος κατά τη βάδιση είναι μόνιμος, υπάρχει δυσκολία στη μετακίνηση και στις καθημερινές δραστηριότητες και χρειάζεται συχνή χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι σύγχρονες βιολογικές θεραπείες, που γίνονται με ενέσεις στο γόνατο και έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια δεν έχουν καλά αποτελέσματα και η λύση του χειρουργείου με αντικατάσταση της άρθρωσης είναι η πιο συχνή.

Η θεραπεία με prp (platelet-rich plasma), αποτελεί μία νέα πολλά υποσχόμενη βιολογική θεραπεία για την αρθρίτιδα του γόνατος αρκεί η εκφύλιση να μην είναι αρκετά προχωρημένη.  Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (prp), αποτελεί ένα αυτόλογο βιολογικό παράγοντα, που ειδικά για τις μυοσκελετικές παθήσεις συμβάλλει με φυσικό τρόπο στην ιστική ανάπλαση.

Σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι η θεραπεία μπορεί να γίνει εξ’ ολοκλήρου στο ιατρείο μέσα σε 30 λεπτά και απαιτεί μία μικρή αιμοληψία από τον ασθενή. Το αίμα του ασθενούς που λαμβάνεται με την αιμοληψία, φυγοκεντρείται σε ειδικό μηχάνημα και απομονώνεται μία ποσότητα πλάσματος πλούσια σε αιμοπετάλια (prp). Στη συνέχεια η ποσότητα αυτή επεξεργάζεται και τα αιμοπετάλια ενεργοποιούνται (DNA activator), ώστε να εκκρίνουν τους αυξητικούς παράγοντες που έχουν αποθηκευμένους στα κοκκία τους. Η μέθοδος δεν έχει παρενέργειες γιατί χρησιμοποιείται το αίμα του ίδιου του ασθενούς.

Ακολουθεί η έγχυση (ένεση) στο γόνατο των αυξητικών παραγόντων. Η εμπειρία του ιατρού στις θεραπείες αυτές είναι σημαντική για είναι η έγχυση ανώδυνη και αποτελεσματική. Όταν γίνεται με τη βοήθεια μηχανήματος υπερήχων στο ιατρείο, έχει αποδειχθεί ότι έχει μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και έγχυση υαλουρονικού οξέος, ανάλογα με το στάδιο της αρθρίτιδας του γόνατος. Ο σχεδιασμός της θεραπείας θα πρέπει να γίνει από τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό ιατρό και είναι εξατομικευμένος. Συχνά συνοδεύεται και με πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που αποτελείται κυρίως από ασκήσεις.

Τα πρώτα αποτελέσματα της θεραπείας με prp για την αρθρίτιδα του γόνατος στα αρχικά στάδια είναι ενθαρρυντικά και σε συνδυασμό και με άλλες θεραπείες μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή ενός χειρουργείου αρθροπλαστικής λόγω προχωρημένης αρθρίτιδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ