Η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι κάτι που θα απασχολήσει όλους τους ενήλικες σε κάποια περίοδο της ζωής τους. Πολλοί ασθενείς όταν ζητούν ιατρική βοήθεια έχουν αρκετές απορίες σχετικά με την κατάστασή τους. Ο εξειδικευμένος ιατρός θα πρέπει να τους ενημερώσει σωστά και υπεύθυνα.

Μερικές από τις συχνότερες ερωτήσεις είναι οι ακόλουθες:

  • Τι είναι ο μεσοσπονδύλιος δίσκος;

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος παρεμβάλλεται μεταξύ δύο σπονδύλων και αποτελεί τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Αποτελείται από τον πηκτοειδή πυρήνα και τον περιβάλλοντα ινώδη δακτύλιο και λειτουργεί σαν ένας δυναμικός αποσβεστήρας κραδασμών της σπονδυλικής στήλης.

  • Τι είναι η κήλη του δίσκου και πως δημιουργείται;

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι συνήθως το πρώτο τμήμα της σπονδυλικής στήλης που εκφυλίζεται. Οι δομικές αλλοιώσεις συχνά ξεκινούν στις αρχές της ενήλικης ζωής με σταδιακή αφυδάτωση, ενδοδισκικές ρήξεις και κατακερματισμό, που εξελίσσεται σε διαταραχή της δομής του δακτυλίου και ρήξη με πιθανή δημιουργία κήλης του πυρήνα, ή του ινώδους δακτυλίου πέραν των ορίων των παρακείμενων σπονδυλικών σωμάτων (δισκοκήλη).

  • Υπάρχουν παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία της δισκοκήλης;

Εκτός από γονιδιακούς παράγοντες και τη φυσιολογική φθορά με την ηλικία υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πιστεύεται ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για γρηγορότερη εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου, όπως η συχνή ανύψωση βαρέων αντικειμένων, οι συχνές κινήσεις στροφής και κάμψης, η έκθεση σε κραδασμούς, η καθιστική ζωή, η πολύωρη οδήγηση και το κάπνισμα.

  • Ποιοι είναι οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι που φθείρονται συχνότερα;

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι που συνήθως φθείρονται γρηγορότερα και προκαλούν ενοχλήσεις είναι στο κατώτερο σημείο της οσφυϊκής (μέση) (Ο3-Ο4, Ο4-Ο5, Ο5-Ι1) και αυχενικής σπονδυλικής στήλης (Α4-Α5, Α5-Α6, Α6-Α7). Τα τμήματα αυτά είναι τα πιο κινητά και δέχονται τη μεγαλύτερη καταπόνηση και φθορά. Η συμπωματική δισκοπάθεια των υπόλοιπων τμημάτων της σπονδυλικής στήλης και ιδιαίτερα της θωρακικής περιοχής, είναι λιγότερο συχνή.

  • Ποιο είναι το κύριο σύμπτωμα της δισκοπάθειας;

Το κύριο σύμπτωμα της δισκοπάθειας είναι ο πόνος, συχνότερα στη μέση (οσφυαλγία), ή στον αυχένα (αυχεναλγία), ο οποίος μπορεί να είναι οξύς με αιφνίδια έναρξη και συχνά συνοδεύεται από μυϊκό σπασμό, υποξύς, ή χρόνιος. Στο χρόνιο πόνο συνήθως πάσχουν και τα υπόλοιπα στοιχεία της σπονδυλικής στήλης όπως οι σπονδυλικές αρθρώσεις οι οποίες αναπτύσσουν αρθρίτιδα και μπορούν επίσης να προκαλούν πόνο.

  • Η δισκοκήλη μπορεί να πιέσει κάποιο νεύρο;

Μία σοβαρή, αλλά συχνή επιπλοκή της δισκοπάθειας, είναι η πίεση της κήλης (δισκοκήλη) που έχει δημιουργηθεί, πάνω σε κάποιο νεύρο της σπονδυλικής στήλης προκαλώντας συμπτώματα ανάλογα με τη λειτουργία του νεύρου. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι πόνος σε κάποιο άκρο, ανάλογα με τη θέση της κήλης του δίσκου, αισθητικές διαταραχές (συνήθως μούδιασμα), ή και κινητικές. Σοβαρότερα νευρολογικά προβλήματα, όπως μυελοπάθεια, μπορούν να προκαλέσουν οι δισκοκήλες στην αυχενική και τη θωρακική περιοχή της σπονδυλικής στήλης, λόγω της ύπαρξης νωτιαίου μυελού, αλλά αυτό συμβαίνει πιο σπάνια.

  • Η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου χρειάζεται πάντα χειρουργική παρέμβαση;

Σίγουρα όχι, εφόσον η εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι το πρώτο στάδιο εκφύλισης της σπονδυλικής στήλης και σε διαφορετικό βαθμό τον έχουν όλοι οι άνθρωποι μετά από κάποια ηλικία. Για αυτό το λόγο δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε σε μη συμπτωματικούς δίσκους επειδή απλά φαίνονται εκφυλισμένοι σε μία απεικόνιση όπως η μαγνητική τομογραφία. Χειρουργική παρέμβαση συνήθως χρειάζεται όταν η κήλη του δίσκου είναι σε τέτοιο σημείο που προκαλεί πίεση σε νεύρο και προκαλεί νευρολογικό πρόβλημα, ή έντονο πόνο που δεν υποχωρεί με τη συντηρητική αγωγή.

  • Κάποιος με εκφύλιση μεσοσπονδύλιου δίσκου, χωρίς συμπτώματα, μπορεί να κάνει κάτι για να προλάβει μία σοβαρότερη κατάσταση;

Σίγουρα ναι, περιορίζοντας τους επιβαρυντικούς παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω, με περισσότερη και καταλληλότερη άσκηση μετά από οδηγίες του εξειδικευμένου ιατρού.

Ορθοπαιδικός - Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διεύθυνση: Λ. Μεσογείων 421Α, Aθήνα, Ελλάδα, Τηλέφωνο: 0030210 6000244

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ