Μία αρκετά συχνή εκδήλωση του αυχενικού συνδρόμου αποτελεί ο αυχενογενής πονοκέφαλος. Τα προβλήματα στον αυχένα μπορεί να είναι στην κατώτερη αυχενική περιοχή όπου εκεί μπορεί να έχουμε πίεση σε κάποιο νεύρο που πηγαίνει στα χέρια, ή στην πλάτη, στην ανώτερη αυχενική περιοχή όπου τα συμπτώματα, όπως ο πονοκέφαλος, οφείλονται σε εμπλοκή των τριών πρώτων αυχενικών ριζών (Α1-Α2-Α3), αλλά και σε πίεση και δυσλειτουργία των σπονδυλοβασικών αρτηριών που περνάνε από τους δύο πρώτους αυχενικούς σπονδύλους (Α1, Α2), ή και στις δύο περιοχές.

Συνήθως ως αυχενικό σύνδρομο οι περισσότεροι άνθρωποι εννοούν τα συμπτώματα που συνοδεύουν την εκφύλιση της ανώτερης αυχενικής μοίρας και είναι ο πονοκέφαλος, η ζαλάδα, η ναυτία, καθώς και ο ίλιγγος και οι εμβοές σε κάποιες περιπτώσεις.

O πονοκέφαλος που οφείλεται στον αυχένα ξεκινάει συνήθως από την ινιακή περιοχή, δηλαδή από τη βάση του κεφαλιού και επεκτείνεται μέχρι την κορυφή του κρανίου και προς τα αυτιά. O πόνος μπορεί ακόμη μερικές φορές να προχωρήσει προς τον ώμο, ή να εξαπλώνεται προς την κροταφική και τη μετωπιαία χώρα. Ο αυχενογενής πονοκέφαλος είναι συχνά μονόπλευρος και η έντασή του επηρεάζεται από κινήσεις και ακραίες θέσεις του αυχένα. Συχνό φαινόμενο είναι να υπάρχει πόνος στην περιοχή του αυχένα, δυσκινησία και δυσκολία στο να γυρίσει το κεφάλι αριστερά – δεξιά.

Από κλινική έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε μεγάλο πληθυσμό, διαπιστώθηκε ότι ο αυχενογενής πονοκέφαλος (πονοκέφαλος αυχενικής αιτιολογίας), αποτελεί το 16% των πονοκεφάλων και είναι πιο συχνός στις γυναίκες.

Η συχνότητα αυτών των προβλημάτων αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης με την καθιστική ζωή, την έλλειψη άσκησης και το άγχος.

Τα κυριότερο αίτιο που προκαλεί αυχενογενή πονοκέφαλο είναι το υπέρμετρο φορτίο στο οποίο εκτίθενται οι ανώτερες αρθρώσεις του αυχένα, με ή χωρίς εμπλοκή των ανώτερων αυχενικών νεύρων, το οποίο προκαλεί μυϊκό σπασμό στους μύες του αυχένα και μεταφέρεται στο κεφάλι.

Αυτό μπορεί να συμβεί από την μακροχρόνια λάθος στάση (λάθος στάση στο διάβασμα, ή στον υπολογιστή), την υπέρμετρη κίνηση του αυχένα, την άρση μεγάλων φορτίων, καθώς και ατυχήματα στην περιοχή. Συχνά συνυπάρχει αδυναμία στους μύες του αυχένα, της πλάτης και των ώμων. Συχνά επίσης υπάρχει κύφωση και διαταραχή της οβελιαίας ισορροπίας του σώματος.

Ο αυχενογενής πονοκέφαλος αν δεν αντιμετωπιστεί από την αρχή σωστά μπορεί να περάσει σε χρόνια μορφή με υφέσεις και εξάρσεις προκαλώντας έτσι άγχος και συχνά κατάθλιψη, παγιδεύοντας τον ασθενή σε ένα φαύλο κύκλο. Σε ακραίες περιπτώσεις δημιουργούνται φοβίες, όπως για οδήγηση, ή ακόμα και για έξοδο από το σπίτι, λόγω της πιθανότητας έντονου πονοκεφάλου.

Η διάγνωση απαιτεί εξέταση από ιατρό με εμπειρία στο αυχενικό σύνδρομο και συχνά υπάρχει συνεργασία και με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων που προκαλούν πονοκέφαλο.

Η αντιμετώπιση στην οξεία φάση συνήθως επιτυγχάνεται με φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και αυχενικό κολάρο σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε πιο έντονα συμπτώματα ενέσεις στον αυχένα από εξειδικευμένο ιατρό μπορούν να βοηθήσουν συμπληρωματικά.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να διορθωθεί η λάθος στάση του σώματος στις καθημερινές δραστηριότητες, για να μην υπάρχει ο εκλυτικός παράγοντας. Η εκτίμηση της οβελιαίας ισορροπίας του σώματος, καθώς και της μυϊκής κατάστασης στην περιοχή είναι πολύ σημαντικές για την περαιτέρω αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μετά την αντιμετώπιση της οξείας φάσης θα πρέπει να ακολουθήσει σχεδιασμός κατάλληλων θεραπευτικών ασκήσεων, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για να μην υποτροπιάσουν τα συμπτώματα. Η ύπαρξη θεραπευτικής ομάδας με εξειδικευμένο ορθοπαιδικό ιατρό, φυσικοθεραπευτή και σε κάποιες ακραίες χρόνιες περιπτώσεις με ψυχολόγο, ή και ψυχίατρο είναι σημαντική για μία επιτυχή θεραπεία για τον αυχενογενή πονοκέφαλο.

Σε έντονη έξαρση των συμπτωμάτων με πόνο στον αυχένα, που δεν ανταποκρίνεται στην υπόλοιπη συντηρητική αγωγή, ή σε χρόνιο πόνο με πονοκέφαλο, η επεμβατική μέθοδος της διαδερμικής νευρόλυσης με ραδιοσυχνότητα (RF) που γίνεται με τοπική αναισθησία στον αυχένα μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να βοηθήσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ