“Ως πρωταθλητής Τζούντο με ενασχόληση για πολλά χρόνια στο άθλημα και σημερινός φυσικοθεραπευτής βλέπω την ανάγκη δημιουργίας προφίλ στον αθλητή που ασχολείται με το συγκεκριμένο άθλημα όπως και την συνεχή ατομική αξιολόγηση που αφορά  την μυϊκή απόδοση, την δύναμη και αντοχή του αθλητή η οποία εντοπίζεται σε διάφορα στάδια της αξιολόγησης”, μας λέει ο Σωτήρης Χαραλάμπους – Εγγεκριμένος Φυσικοθεραπευτής του Physiolife και πρώην πρωταθλητής Τζουντο Κύπρου και σε Ευρώπη, στην κατηγορία 66 Κg, και συνεχίζει: “Το προφίλ που δημιουργείται μπορεί να συνδυαστεί και να εφαρμοστεί πάνω στη κάθε αθλητική δραστηριότητα του αθλητή.”
Παρακάτω όπως θα δούμε αναλύει την μοναδικότητα των πολεμικών τεχνών, τις απαιτήσεις και τον σημαντικό ρόλο της αθλητικής φυσικοθεραπείας.

“Πληθώρα νέων μας  ασχολείται με το άθλημα των πολεμικών τεχνών που θεωρείται να παίρνει μια αυξητική τάση στις μέρες μας. Σήμερα πολλοί νέοι ακολουθούν τις πολεμικές τέχνες όπου υπάρχει άμεση και βίαιη σωματική επαφή με τον αντίπαλο και οι τραυματισμοί διαφέρουν αρκετά σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα αφού το σπορ αυτό θεωρείται ένα μαχητικό σπορ.

Οι πολεμικές τέχνες είναι μια μέθοδος αυτοάμυνας και επιβολής εκ του αντιπάλου χρησιμοποιώντας το ανθρώπινο σώμα.Μερικά από αυτά  τα δημοφιλή αθλήματα είναι το Τζούντο, Πυγμαχία, Μεικτές πολεμικές τέχνες, Μποξ και άλλα. Τα αθλήματα των πολεμικών τεχνών έχουν ψηλές απαιτήσεις στην σωματική και ψυχική δύναμη.

Ένας φυσικοθεραπευτής μέσω της αθλητικής φυσικοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει τέτοιους αθλητές στο κομμάτι της σωματικής ενδυνάμωσης αφού βοηθά τους αθλητές να  επικεντρώνονται στην πρόληψη, την αποκατάσταση, την αξιολόγηση, την θεραπεία , τη φυσική ενίσχυση  και την συνεχή συντήρηση των αθλητών  και των ανθρώπων που ασχολούνται ενεργά με την γυμναστική, τις πολεμικές τέχνες και τον αθλητισμό σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Όλα τα αθλήματα παρουσιάζουν συχνούς τραυματισμούς, απλά ανάλογα με τις απαιτήσεις του σπορ, συνήθως δημιουργούνται και οι αντίστοιχοι τραυματισμοί..

Θεωρούμε ότι η πρόληψη είναι πολύ σημαντική αφού περιλαμβάνει όλες εκείνες τις τεχνικές οι οποίες θα βοηθήσουν το σώμα να αποφύγει μελλοντικούς τραυματισμούς  και σε περίπτωση που συμβούν να είναι σε θέση ο αθλητής ή ο αθλούμενος  να συνεχίσει με τις μικρότερες δυνατές διαταραχές αφού το μετατραυματικό στάδιο για τον ίδιο θα είναι λιγότερο επώδυνο και η αποθεραπεία πολύ πιο σύντομη . Ο φυσιοθεραπευτής συμβουλεύει  ως προς τον σωστό εξοπλισμό εκγύμνασης και προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για την ομαλή και ασφαλή επιστροφή του τραυματισμένου αθλητή/αθλούμενου σε κανονικούς ρυθμούς πολύ πιο σύντομα από το αναμενόμενο.

Η αθλητική φυσικοθεραπεία επιβάλει πρωτίστως την θεραπεία των νευρομυοσκελετικών τραυμάτων, την αποκατάσταση και την ενδυνάμωση. Μια τέτοια θεραπεία γίνεται σε συνεργασία με άλλους συνάδελφους  ειδικούς και απαιτεί  σχεδιασμό  με συγκεκριμένο πρόγραμμα για την σωστή διαχείριση των διαταραχών και των τραυμάτων του αθλητή. Η συνεργασία του αθλητή είναι πολύ σημαντική σε αυτό το στάδιο.Η προσέγγιση αυτή είναι μέρος της μεθοδολογίας που ακολουθείται για όλους τους αθλητές. Η αθλητική φυσικοθεραπεία παρέχει τους τρόπους και τις τεχνικές σε αθλητικά ενεργά άτομα και αθλούμενος να βελτιώσουν την επίδοση τους με διάφορους τρόπους.Αυτό απαιτεί συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων  με  κύρια  τεχνική την αξιολόγηση του νευρομυοσκελετικού και καρδιαγγειακού συστήματος του αθλητή/αθλούμενου. Ο ειδικός βλέποντας τα  αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης, αξιολογεί το σωματικό προφίλ υγείας του αθλητή.”

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Αναμουρλίδη

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ