Αρχική Διατροφή Ρεσβερατρόλη και Κόκκινο κρασί ως ένα μικρό θαύμα υγείας!

Ρεσβερατρόλη και Κόκκινο κρασί ως ένα μικρό θαύμα υγείας!

0
Ρεσβερατρόλη και Κόκκινο κρασί ως ένα μικρό θαύμα υγείας!
Η ένωση ρεσβερατρόλη (RVT) είναι μια φυσική ουσία της κατηγορίας των φυτοαλεξινών. Στους φυτικούς οργανισμούς στους οποίους ανευρίσκεται αξιοποιεί το ρόλο του αντιβιοτικού και αντιοξειδωτικού.

H ρεσβερατρόλη βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών, στα μούρα, στα πεύκα, στον ευκάλυπτο, στα φιστίκια και στα φασόλια. H φλούδα των σταφυλιών περιέχει κατά πολύ τις μεγαλύτερες ποσότητες ρεσβερατρόλης.

Έτσι κατανοούμε πως το κόκκινο κρασί περιέχει σημαντικές ποσότητες ρεσβερατρόλης, ωστόσο όχι τόσο και το λευκό, γιατί η ζύμωση του κρασιού διεξάγεται μετά την απομάκρυνση των φλουδιών των σταφυλιών1

Σκευάσματα που περιείχαν ρεσβερατρόλη παρασκευαζόντουσαν από τις ρίζες του Polygonum cuspidatum στην Κίνα και Ιαπωνία και αποτελούσαν παραδοσιακό φάρμακο της Ανατολική (Κινέζικης) ιατρικής (Kojohkon) για ασθένειες των αρτηριών, της καρδιάς και του ήπατος. Επίσης, τα στέμφυλα (αφού παραληφθεί ο μούστος) των σταφυλιών και το κόκκινο κρασί χρησιμοποιούνταν και ως “φάρμακα” για καρδιαγγειακές ασθένειες εδώ και πολλούς αιώνες2.

Το περίφημο και ενδιαφέρον ΄΄Γαλλικό Παράδοξο΄΄

Η ρεσβερατρόλη μέσω της κατανάλωσης του κόκκινου κρασιού, φάνηκε να μειώνει τη συχνότητα καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το 1992 οι γιατροί Renaud και De Lorgeril καθιέρωσαν με μία εργασία τους στο Lancet (από τα πλέον έγκυρα ιατρικά περιοδικά) τον όρο “Γαλλικό παράδοξο” (“FrenchParadox”). Λίγο παρακάτω θα εξηγηθεί καλύτερα ο τρόπος της ευεργετικής αυτής δράσης3.

Ας μην λέμε όχι στην απόλαυση του κρασιού με μέτρο πάντα…

Γαλλικό παράδοξο”: Φαινομενική συμβατότητα δίαιτας υψηλής σε λιπαρά με χαμηλή συχνότητα στεφανιαίας αρτηριοσκλήρυνσης.

Οι Έλληνες επίσης κατέχουμε σημαντική θέση στη κατανάλωση σταφυλιού ανά τον κόσμο με σχετικά υψηλά ποσοστά μακροζωίας4.

Λειτουργίες
  • Η RVT παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, δηλαδή εξουδετερώνει ελεύθερες ρίζες που παράγονται στον οργανισμό με απλά λόγια. Από την άποψη αυτή η RVT διαθέτει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, καθώς απλούστερα μέσω της αλκοόλης, η οποία δρα ως αιμοστατικός παράγοντας, εμποδίζει την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών και αυξάνει την κυκλοφορία της HDL λιποπρωτεϊνης (η γνωστή καλή)5.
  • Πειράματα με RVT σε πειραματόζωα και με διάφορες κλινικές έρευνες έδειξαν ότι είναι αντικαρκινική ουσία, με σημαντικό ρόλο στην αναστολή διεργασιών στην πρώτη (οξειδωτικό stress, φλεγμονώδεις καταστάσεις) και δεύτερη φάση (προαγωγή της καρκινογένεσης με συσσώρευση μεταλλάξεων στο DNA), ακόμη και με παρέμβαση στην έκφραση γονιδίων6.
  • Οι έρευνες των τελευταίων χρόνων με RVT ανέδειξαν μία ακόμη εκπληκτική ιδιότητά της, την παράταση ζωής των πειραματόζωων(διάφορων μυκήτων, νηματοειδών και εντόμων).  Σε έρευνα πάνω σε ποντίκια, φάνηκε ότι πως η υψηλή κατανάλωση θερμίδων και η παχυσαρκία δεν είχαν αρνητικές επιπτώσεις στο μέσο όρο διάρκειας ζωής, αν μαζί με την τροφή ελάμβαναν και ποσότητες RVT. Τα αποτελέσματα αυτά είναι εξαιρετικώς ευνοϊκά, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και με επιπλέον έρευνες1.
  • Η ρεσβερατρόλη φαίνεται πως επιβραδύνει τη συσσώρευση στον εγκέφαλο του βήτα αμυλοειδούς, μιας πρωτεΐνης που παίζει ρόλο-κλειδί στη νόσο Αλτσχάιμερ, διαπερνώντας μάλιστα τον αιματο – εγκεφαλικό φραγμό για να επηρεάσει το Κ. Νευρικό σύστημα7.

Συνοπτικά οι ευεργετικές λειτουργίες της Ρεσβερατρόλης:

  • Τα κύρια κέρδη της RVT

    Μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο της καρδιάς.

  • Aντιοξειδωτική δράση.
  • Μείωση της οξείδωσης της λιποπρωτεϊνης LDL και άλλων λιπιδίων, προστασία από την οξείδωση των λιπιδίων των κυττάρων. H αντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης μπορεί να είναι μεγαλύτερη από αυτή των βιταμινών C και E.
  • Mειώνει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και συμβάλλει έτσι στη μείωση του κινδύνου για αθηροσκλήρωση.
  • Σε σχέση με την αντικαρκινική δράση της ρεσβερατρόλης φαίνεται κυρίως από εργαστηριακές έρευνες ότι μπορεί να καταστέλλει τη σύνθεση ελευθέρων ριζών, να μειώνει τον κίνδυνο μεταλλάξεων και τη φλεγμονή.
Συμπέρασμα

Είναι κατανοητό λοιπόν πως η ρεσβερατρόλη είναι μια ουσία ευεργετικής φύσεως σε ένα ευρύ φάσμα υγείας, κυρίως μέσω της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού. Ωστόσο καθώς η RVT προβάλλεται ως μια γενική πανάκεια, ειδικά με την αυξημένη της παραγωγή και προβολή από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, προκειμένου να έχουμε πιο χειροπιαστά δεδομένα για την ορθή και πιο συγκεκριμενοποιημένη χρήση της.

Εν κατακλείδι, ας κρατήσουμε πως μια δίαιτα με αυξημένη κατανάλωση φυτικών οργανισμών μόνο κέρδος μπορεί να αποφέρει στην υγεία και ευεξία του ανθρώπου.

Πηγές :

  1. Θανάσης Βαλαβανίδης, Κωνσταντίνος Ευσταθίου, Τι είναι η ρεσβερατρόλη, 2007.
  2. Sato M, Suzuki Y, Okuda T, Yokotsuka K, Contents of resveratrol, piceid, and their isomers in commercially available wines made from grapes cultivated in Japan, 1997.
  3. Renaud S, De Lorgeril M, Wine, alcohol, and the French paradox for coronary heart disease, 1992.
  4. Christina Darviri , Panayotes Demakakos et al, Assessment of the health status of Greek centenarians, 2008.
  5. Βαλαβανίδης Α, Ελεύθερες Ρίζες και ο Ρόλος τους στα Βιολογικά Συστήματα, 2006.
  6. Schultz J, Resveratrol may be a powerful cancer-fighting ally”, 2004.
  7. Scott Turner, Ronald Thomas et al, A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of resveratrol for Alzheimer disease, 2015.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ