
Αρχικά ο Ζεόλιθος αναγνωρίστηκε το 1756 από τον Σουηδό μεταλλειολόγο Άξελ Φρίντρικ Κρόνστεντ, ο οποίος παρατήρησε την κύρια ικανότητα του. Αυτό το αργιλοπυριτικό μέταλλο με την μικροπορώδη του δομή μπορεί να προσροφά κατιόντα, οργανικές ενώσεις, βαρέα μέταλλα, ελεύθερες ρίζες και άλλα. Εκτός αυτού όμως, εκείνο που οδήγησε στην ανακάλυψη ήταν το ότι παρήγαγε μεγάλες ποσότητες ατμού κατά τον βρασμό του. Άρα είναι μία Πέτρα (Λίθος) που Βράζει (Ζέω) και έτσι δόθηκε από τον Μεταλλειολόγο το όνομα του, λόγω της χαλαρής αυτής δέσμευσης των στοιχείων και της εύκολης απελευθέρωσης τους.

Στην Ελλάδα η σημαντικότερη παραγωγή-Εξαγωγή Ζεόλιθου σημειώνεται στην Θράκη με 95% καθαρότητα, καθιστώντας το προϊόν της από τα κορυφαία του στοιχείου παγκοσμίως. Κλείνοντας την εισαγωγή, ο Ζεόλιθος υποστηρίζεται με πάνω από 200 επίσημες μελέτες, που αποδεικνύουν τη χρησιμότητά του ως συστατικό με θετική και φυσιολογική επίδραση (Waiora USA Inc,Supporting Documentation for Zeolite Supplement,2009).
Λειτουργίες – Πλεονεκτήματα
Τώρα ως προς την διαιτητική του χρήση θα επισημανθούν οι κύριες λειτουργίες που απορρέουν από τα χαρακτηριστικά του. Πρώτα πρέπει να επισημανθεί πως ο αμερικάνικος ”Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)” έχει αναγνωρίσει τον Ζεόλιθο ως ένα προϊόν ”Γενικώς Ασφαλές”. Επιπροσθέτως, τα ίχνη του εξαλείφονται εντελώς από το σώμα µμέσα σε έξι µε οκτώ ώρες, χωρίς να αφήνει κανένα κατάλοιπο. Δεν έχει καµία γεύση ή οσµή και πρέπει να λαμβάνεται µε άδειο στομάχι.

Η σημαντικότερη λειτουργία του είναι αυτή της αποτοξίνωσης. Πρώτα απ’όλα εγκλωβίζει τις ελεύθερες ρίζες δουλεύοντας ως αντιοξειδωτικό. Ακόμη προσφέρει αρωγή στην αποβολή των βαρέων μεττάλων, τύπου αλουμινίου, υδραργύρου και άλλων, δίχως να απομακρύνει υγιή ιόντα και μέτταλα. Επίσης αποβάλλει τα ραδιενεργά μέταλλα, τύπου στροντου, αλλά και τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα και γενικά τις τοξίνες. Μπορεί να παγιδεύει τα αλλεργιογόνα In Vivo μειώνοντας έτσι τις αλλεργίες και τα διάφορα συμπτώματα. Μια ακόμη λειτουργία του είναι πως αποτελεί ένα ισχυρό αντι-ϊικό προϊόν, προφυλάσσοντας έτσι από τις λοιμώξεις. Επίσης, δημιουργεί ένα άριστο επίπεδο pH (7,35-7,45) για ένα ορθό ανοσοποιητικό σύστημα και μία υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Οι δίαιτες πάλι και συγκεκριμένα αυτές του μη ορθού γρήγορου αδυνατίσματος μπορούν να προκαλέσουν τοξίνωση, από τις λιπόφιλες τοξίνες τύπου διοξίνες, που είναι αποθηκευμένες στο λίπος και απελευθερώνονται από εκεί με αργό-σταθερό ρυθμό. Έτσι σε μία μεγάλη και γρήγορη απώλεια βάρους θα απελευθερωθούν οι τοξίνες ,οι οποίες θα προκαλέσουν σοβαρές δυσμένειες, κάτι όμως που σε μερικό βαθμό αποτρέπει ο Ζεόλιθος. Τέλος, πιθανή – υπό μελέτη ευεργετική δράση υπάρχει ως προς την Ηπατική Λειτουργά και την παραγωγή Σεροτονίνης.
Παρενέργειες
Ένα ελάχιστο ποσοστό χρηστών περίπου 1% έχει αναφέρει πόνο μυών, κεφαλαλγία, εξάνθημα ή αίσθηση κακουχίας στα πρώτα στάδια της αποτοξίνωσης. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην έντονη αποτοξίνωση που προκαλεί και αντιμετωπίζονται με διακοπή της χρήσης για μερικές ημέρες ή και με μείωση της ποσότητας κατανάλωσης. Πάντως ορθό είναι να ξεκινά κάποιος με χαμηλή δοσολογία, ώστε να φτάσει σταδιακά μέχρι 6 κάψουλες την ημέρα. Άλλη παρενέργεια είναι η αφυδάτωση που δημιουργείται με την αποβολή των τοξινών, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εάν πίνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα, όχι πολύ διαφορετικό από το 1,5 λίτρο που χρειάζεται κανείς φυσιολογικά από την πόση.
Συμπέρασμα
Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι ο Ζεόλιθος μπορεί να λαμβάνεται δίχως κάποια ισχυρή αντένδειξη ως ένα πολύ καλό διατροφικό Συμπλήρωμα, πάντα με την ιδέα του μέτρου και των οδηγιών που έχουν θεσπιστεί. Ωστόσο όπως και όλα τα συμπληρώματα θα πρέπει να έρχεται συμπληρωματικά με την διατροφή, δίχως να αποτελεί ξεχωριστή και αποκλειστική πηγή ενέργειας. Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα, όπως παρουσιάστηκαν παραπάνω και δημιουργείται έτσι η άποψη πως έχουμε να κάνουμε με ένα σημαντικό συμπλήρωμα διατροφής και βεβαίως ασφαλές.
Πηγές:
– Φραγκιαδάκης Γ.Α, Συμπληρώματα Διατροφής και Συμπληρωματική Ιατρικής,2013.
– Waiora USA Inc,Supporting Documentation for Zeolite Supplement,2009.
– Robert B. Finkelman, Health Benefits of Geologic Materials and Geologic Processes, 2006.