Το Κλινικό ή Θεραπευτικό Πιλάτες είναι μια ο μέθοδος άσκησης η οποία επικεντρώνεται στη σωστή στάση του σώματος, και στη σταθεροποίηση του κεντρικού κορμού. Το Κλινικό ή Θεραπευτικό Πιλάτες χρησιμοποιείται την αντιμετώπιση και θεραπεία ποικίλων μυοσκελετικών προβλημάτων  σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και προσφέρεται από πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές.

Η Μέθοδος Πιλάτες αναπτύχθηκε στις αρχές του 20 αιώνα από τον ελληνικής καταγωγής και γεννημένο στη Γερμανία Τζόζεφ Πιλάτες, ο οποίος οραματίστηκε μια σειρά ασκήσεων οι οποίες θα αναπτύσσουν το σώμα και το νου, θα τα εναρμονίζουν μεταξύ τους, και θα βοηθούν τους ανθρώπους να γίνουν πιο υγιείς και να αντιμετωπίζουν τις διάφορες μυοσκελετικές και άλλες ασθένειες.

Ο Πιλάτες αρχικά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θεραπευτική γυμναστική. Αυτό προήλθε από την απόφασή του να βελτιώσει την υγεία του και να δυναμώσει το σώμα του το οποίο ήταν κάπως φιλάσθενο και τελικά τον βοήθησε να εφαρμόζει ο ίδιος τη μέθοδό του μέχρι και την όγδοη δεκαετία της ζωής του.

Είναι γεγονός ότι η διεθνή βιβλιογραφία για το θεραπευτικό πιλάτες καταδεικνύει ισχυρά ευρήματα που υποστηρίζουν την εφαρμογή των ασκήσεων στη διαχείριση του πόνου, δυσλειτουργιών και της σωστής ενδυνάμωσης και αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας.

Το θεραπευτικό πιλάτες είναι εξατομικευμένο και άμεσα θεραπευτικό  και βοηθά στην ισορροπία, στον μϋικό έλεγχο, στη δύναμη και στην ευλυγισία του ανθρώπινου σώματος. Μπορεί να βοηθήσει σε μια ποικιλία συμπτωμάτων και παθήσεων, από τις απλές ημικρανίες ,πονοκέφαλους τά, τους χρόνιους πόνους και τον αυχένα, τη χρόνια κόπωση,  σε μετεγχειρητικές  καταστάσεις και μπορεί να εφαρμοστεί από παιδιά μέχρι και ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Το Clinical Pilates χρησιμοποιείται αυτόνομα ή σε συνδυασμό με την κλασσική φυσικοθεραπεία (ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχοι, laser, μάλαξη, κινησιοθεραπεία , θεραπευτικο μασαζ ) ως ένα αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση διαφόρων μυοσκελετικών προβλημάτων.

Η εφαρμογή των ασκήσεων βελτιώνει τη μϋική δύναμη του ανθρώπινου σώματος , τη σταθερότητα του κορμού και την ελαστικότητα, όπως το Κλασικό Πιλάτες αλλά παράλληλα γυμνάζει το σώμα και το κρατάει σε φόρμα. Το Πιλάτες είναι εξαιρετικά ωφέλιμο σε ασθενείς με τραυματισμούς και συντείνει στην μείωση  του πόνου και βοηθά στο να αυξήσει την αντοχή και τη δύναμη μυών και οστών, σε ασθενείς, σε αθλητές, και σε ηλικιωμένους. Ενας φυσικοθεραπευτής συμβουλεύει τον κάθε ασκούμενο όπως ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα για καλύτερα αποτελέσματα.
Εφαρμόζοντας σωστά το πρόγραμμα εξασφαλίζοντα τα μέγιστα θεραπευτικά οφέλη, ενώ συγχρόνως ελαχιστοποιεί την πιθανότητα τραυματισμού ή επιδείνωσης της πάθησης, ενδυναμώνει και βοηθά το ανθρώπινο σώμα να διατηρεί την ευλυγισία και την μυϊκή του δύναμη.

Ένας Φυσικοθεραπευτής διαθέτει εις βάθος γνώση του μηχανισμού κάκωσης και τραυματισμού της φυσιολογίας του ανθρώπινου σώματος, της παθολογίας,  της κινησιολογίας και όλη την διαδικασία της θεραπείας  και μπορεί να διαμορφώσει το σωστό πρόγραμμα μετά από ατομική  αξιολόγηση του κάθε ασθενή ατομικά και να καθορίσει ποιες ασκήσεις θα είναι οι πιο αποτελεσματικές για αυτόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ