“Πρόοδος είναι μια πολύ όμορφη λέξη, ελκυστική θα έλεγα. Αλλά η αλλαγή είναι η ενέργεια που την κινητοποιεί, την εκδηλώνει. Η αλλαγή λοιπόν φέρνει εξέλιξη, φέρνει πρόοδο. Το πρόβλημα είναι ότι η αλλαγή έχει εχθρούς.” …..Πολλούς εχθρούς!!!

Αυτά είπε ο Robert .F.Kennedy πριν τον δολοφονήσουν, ευρέθη προ-βλήματος.

Εσείς γερουσιαστές δεν είστε ούτε υποψήφιοι πρόεδροι, οπότε δεν κινδυνεύετε από τέτοιου είδους εξωτερικούς εχθρούς. Υπάρχει όμως ένα είδος εχθρών της αλλαγής, από το οποίο δεν μπορείτε να ξεφύγετε γιατί είναι μέσα σας. Είναι οι εσωτερικοί εχθροί. Είναι πολλοί και έχουν πολλά ονόματα, όπως απληστία, ζήλεια, αλαζονεία, απελπισία, αδιαφορία, αναβλητικότητα, φόβος, θυμός, ενοχές, τύψεις κλπ.

Αρκετοί από αυτούς είναι κρυφοί. Είναι τόσο καλά κρυμμένοι που δεν μπορείς να τους βρεις όταν τους ψάχνεις με το λογικό σου. Άλλοι είναι μπροστά σου και δεν τους βλέπεις γιατί είναι αόρατοι-διάφανοι. Άλλοι είναι γνωστοί σου, φιλαράκια απ’ τα παλιά και δεν κάνεις πολλά πράγματα για τους “καθαρίσεις”, περιέργως δε κάποιες φορές συμμαχείς μαζί τους.

Εγώ; !!! Ναι εσύ, διότι σκέφτεσαι “έλα τώρα, άσε με σου λέω δεν έχω όρεξη, αργότερα όταν θα’ ναι κατάλληλες οι συνθήκες” αργότερα δεν προλαβαίνω τώρα, δεν έχω χρόνο. Αυτούς τους εχθρούς τους βλέπεις, τους ξέρεις, αλλά δεν κάνεις και πολλά. Αναβάλεις συνεχώς για αύριο, νομίζοντας ότι το ελέγχεις το θέμα, δηλαδή, νομίζεις ότι σε επηρεάζουν λίγο και ότι την επόμενη φορά θα τα καταφέρεις καλύτερα. Αυτό που δεν καταλαβαίνεις είναι ότι από τον εχθρό που “βλέπεις”, μόνο ένα μικρό του μέρος καταλαβαίνεις, συνειδητοποιείς και αντιλαμβάνεσαι.

Ο εχθρός, που μόνο χαζός δεν είναι, βάζει αυτό του το κομμάτι που κατάφερες και “είδες” να σε ενοχλεί μεν, αλλά λίγο. Την ζημιά στην κάνει το κομμάτι του εχθρού σου που δεν το βλέπεις, που νομίζεις ότι δεν υπάρχει. Είναι σαν να βλέπεις την μύτη του παγόβουνου που εξέχει στην επιφάνεια. Το μεγαλύτερο μέρος και το πιο επικίνδυνο του εχθρού, είναι κάτω από την επιφάνεια, κάτω από το ορατό πεδίο. Αυτό σε χτυπάει όσο εσύ νομίζεις ότι ελέγχεις αυτόν τον εχθρό, το παίζεις σίγουρος και υπερηφανεύεσαι για αυτό. Το ωραίο είναι, ότι συγχρόνως κλείνεις τα αυτιά σου, για να μην ακούσεις την όποια αποκαλυπτική πληροφορία από κάποιον που βλέπει τον εχθρό σου.

Πόσους εχθρούς είπαμε ότι έχεις μέσα σου;

Τους κρυφούς, τους αόρατους και αυτούς που λιγοβλέπεις.

Άρα απ’ όσους έχεις μέσα σου και πολεμάνε την αλλαγή που εσύ θέλεις να κάνεις, πόσους έχεις αντιληφθεί;

Είπαμε ότι γερουσιαστής δεν είσαι, ούτε πας για υποψήφιος πρόεδρος και αφού οι αλλαγές που θέλεις να κάνεις δεν οδεύουν και τόσο καλά, μην κοιτάς γύρω-γύρω για τον φταίχτη, κοίτα μέσα σου.

Όταν σκαλώνει η πρόοδος της εξέλιξής σου, δεν φταίει κανένας άλλος άνθρωπος ή άνθρωποι ή πρωθυπουργοί ή κλπ…. αλλά μόνον εσύ.

Όλοι οι εχθροί είναι μέσα σου, κανένας δεν είναι απ’ έξω.

Όλοι οι έξω, οι άλλοι άνθρωποι, είναι “φίλοι” σου, διότι έχουν το ίδιο πρόβλημα με σένα.

Ασχολήσου με σένα για βοηθήσεις και τους φίλους σου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ