Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, πρώτη αιτία θανάτου των κατοίκων της Ελλάδας είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Αλλά το ίδιο συμβαίνει παγκοσμίως με 17, 5 εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους το 2012 λόγου χάριν, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (W.H.O).
Στο παρόν άρθρο θα μιλήσουμε για Γ Ε Ν Ι Κ Ε Σ οδηγίες πάνω στον άξονα της καλής λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος.
Στόχοι μας είναι:
Μείωση Αλατιού από την διατροφή ( κυρίαρχος παράγοντας υπέρτασης ) & Αύξηση Καλίου αλλά δευτερευόντως Μαγνησίου και Ασβεστίου προς μείωση πίεσης. Ακόμη προσεκτικός έλεγχος Λίπους δίαιτας για εξομάλυνση Καλής και Κακής Χοληστερόλης ( HDL & LDL ) και συνολικής χοληστερίνης, όπως επίσης τα επιθυμητά επίπεδα τριγλυκεριδίων (TG).
Έτσι ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ την πρόσληψη προϊόντων όπως :
- Κρεατικά σκευάσματα ( Ζαμπόν, μπέικον κ.α ). Μεγάλες ποσότητες άλατος.
- Παξιμάδια, φρυγανιές, Ψωμί, Μπισκότα ( Το γνωστό κρυφό αλάτι ).
- Σαλάτες κηπουρού, μελιζανοσαλάτες και αντίστοιχες ΕΜΠΟΡΙΟΥ. Καλύτερα Παρασκευή στο σπίτι με ελεγχόμενο αλάτι.
- Τυριά ( Ειδικά παρμεζάνα, κεφαλογραβιέρα και ροκφόρ, επιλέγουμε περισσότερα ανάλατα προϊόντα όπως Μυζήθρα, ανθότυρο ή έστω μετριασμένα πάντα, κασέρι, γραβιέρα και φέτα ).
- ΑΠΟΚΟΠΗ από διατροφή ΠΑΣΤΩΝ και ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ προϊόντων. Έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι συγκριτικά.
- Μετριασμένη κατανάλωση Ελιών και γενικά προϊόντων που υπάρχουν μέσα σε άλμη.
- Αποκλεισμός ΄΄ Κύβων ΄΄.
- Αποκλεισμός σαλτσών εμπορίου, όπως Μπάρμπεκιου. Βέβαια Κέτσαπ και Μουστάρδα δεν εμπίπτουν εδώ.
- ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιβαρύνει με και κάθε δυνατή αρρώστια.
- Προσοχή στο αλκοόλ. Το ΜΕΓΙΣΤΟ δύο ποτά ανά ημέρα. Όπως 720 ml μπύρας, 300 ml κρασιού και δύο μεζούρες ουίσκι. Ένα από το καθένα.
- Περιορισμός Καφέ – Καφεΐνης. 1 – 2 φλιτζάνια καφέ ανά την ημέρα.
- Επιπλέον κατανάλωση επιφορτίζει την πίεση τού αίματος και επαγωγικά την καρδιά .
- Μείωση κρέατος πλούσιο σε λίπος, όπως αρνί και μοσχάρι, για τον έλεγχο της χοληστερόλης.
- ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ Τηγανιτών προϊόντων σε διάφορα λάδια, εκτός ελαιόλαδου. Το ελαιόλαδο είναι το βέλτιστο λάδι τηγανίσματος.
- ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ μαργαρινών. Χρησιμοποιούμε Κανονικό Βούτυρο.
- Μείωση Συνθετικών Χυμών Εμπορίου, όπως νέκταρ, πορτοκαλάδες, λεμονάδες ( Τύπου Fanta ) και των υπολοίπων. Είναι πλούσια ζάχαρης.
- ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ σκεύους αλατιού από το τραπέζι.
- Περιορισμός γλυκισμάτων, λόγω ζάχαρης περισσότερο ( Έως δύο κανονικά γλυκά την εβδομάδα ).

Έτσι ΑΥΞΑΝΟΥΜΕ την πρόσληψη προϊόντων όπως :
- Φρούτα. Εκπληκτική πηγή καλίου, μαγνησίου και φυτικών ινών. Παραδείγματα όπως : Σύκα, πορτοκάλια, δαμάσκηνα και μπανάνες.
- Λαχανικά και όσπρια. Εκπληκτική πηγή καλίου, μαγνησίου και φυτικών ινών. Παραδείγματα όπως, Φασόλια, ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, πράσα, πιπεριές και βραστές πατάτες.
- Μετριασμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών ( γιαούρτι και γάλα ). Έχουν απαραίτητο ασβέστιο και κάλιο, αλλά και ποσοστό άλατος και λίπους ( 1 μερίδα την ημέρα ).
- Κατανάλωση ΑΝΑΛΑΤΩΝ ξηρών καρπών, ειδικά καρυδιών, πέκαν ( Πλούσια σε Ω – 3 αυτά ) αλλά και αμυγδάλων ( έως 2 μερίδες – χούφτες την εβδομάδα ).
- ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Ψαριών πλούσια σε λίπος ( Το πολυακόρεστο λίπος ( Ω – 3) των ψαριών θεωρείται επικερδές λίπος βοηθώντας στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών ( Έτσι καταναλώνουμε και ξηρούς καρπούς ), σε αντίθεση με το κορεσμένο του κρέατος . Επιλέγουμε νωπό σολομό, γαύρο, σαρδέλα, ρέγκα και άλλα θαλασσινά όπως μύδια.
- Τα Ω-3 λιπαρά οξέα τούς βοηθούν στην διαχείριση καρδιοπαθειών και ακόμη περιέχουν Κάλιο και Ασβέστιο ( Έως 3 μερίδες ανά εβδομάδα ).
- Κατανάλωση άπαχου κρέατος. Δηλαδή κοτόπουλο, γαλοπούλα και χοιρινό περισσότερο.
- Επιλέγουμε Φυσικούς Χυμούς.
- Χρήση προϊόντων ολικής άλεσης, όπως ψωμί, μακαρόνια και ρύζι σε αυτή τη μορφή, ειδικά όμως στο ψωμί.
Μια ικανοποιητική μερίδα…
ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
- Πέρα των άλλων σημαντικό είναι να βρεθεί η ευκαιρία για μία μικρή αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, όπως ένα γρήγορα περπάτημα για 30 λεπτά έστω ανά την εβδομάδα.
- Ακόμη ζωτικό είναι να μειωθεί το άγχος – στρες μέσα στην ημέρα. Ελαφρότερη εργασία και λιγότερες έγνοιες συνδράμουν σημαντικότατα. Το άγχος είναι ΚΥΡΙΟΤΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ καρδιοπαθειών και ειδικά τού εμφράγματος μυοκαρδίου.
- Το αλάτι αναφέρεται στην διατροφική ετικέτα ως Nacl ( Χλωριούχο νάτριο ή αλάτι ) ή Νa ( Νάτριο ). Εμείς πρέπει να καταναλώνουμε κάτω από 2,3 γραμμάρια Na ανά ημέρα ή 5,75 γραμμάρια Nacl. Βλέποντας την διατροφική ετικέτα είμαστε ικανοί να υπολογίζουμε την περιεκτικότητα το τροφίμου σε αλάτι, αλλά και το πόσο καταναλώσαμε από αυτό.
- Αν δεν μπορούμε να ανεχθούμε τον αυστηρό περιορισμό των προϊόντων που μειώθηκαν από την διατροφή, ορθό επίσης είναι να καταναλώνονται μειωμένα, επιλέγοντας Light προϊόντα σε Μάρτιο – αλάτι, όπως επίσης βούτυρα τύπου Becel, με ευνοϊκά λιπαρά και φυτοστερόλες που μειώνουν την ΄΄κακή χοληστερόλη΄΄.
- Επιλέγουμε συχνά και ελαφρά γεύματα. Κατά τις συστάσεις ορθής διατροφής, σωστή είναι η κατανάλωση 5 – 6 γευμάτων ανά ημέρα σε σωστή θερμοκρασία ( Όχι πολύ ζεστά ή κρύα ) και ήρεμο περιβάλλον, με έμφαση στο πρωινό και το μεσημεριανό, ενώ τα υπόλοιπα μπορούν να είναι υπό την μορφή σνακ – μικρογεύματος, όπως π.χ. ένα γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς. Δεν ξεχνάμε τέλος, την αποφυγή ιδιαίτερη σωματικής δραστηριότητας μετά από το φαγητό.
- Η κανονική μερίδα αντιστοιχεί σε μερίδα εστιατορίου.