Της Κατερίνας Καρέλλα

Ο τακτικός Διαλογισμός σε συνδυασμό με την κλασική Ιατρική, μπορεί να βοηθήσει συμπληρωματικά σε διαταραχές όπως αλλεργίες, άσθμα, αγχώδης διαταραχή, αϋπνία, παχυσαρκία, κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, πόνοι, υπέρταση και καρδιακές παθήσεις, όπως αναφέρει πρόσφατο σχετικό άρθρο στην επίσημη ιστοσελίδα της Mayo Clinic.

Γνωρίστε, λοιπόν, την Ολιστική Ευζωία. Μια πρόταση ζωής, που μπορεί να προσφέρει περισσότερη χαρά και καλύτερη υγεία.

Το παρατεταμένο άγχος μπλοκάρει την χαρά μας

Σε μια εποχή που επικρατεί, οικονομική αβεβαιότητα, σκληρός ανταγωνισμός, και πληθώρα τρομακτικών ειδήσεων, το άγχος, η ανασφάλεια και ο φόβος για το αύριο μας κατακλύζει.

Όταν το άγχος είναι έντονο ή παρατεταμένο τότε μπορεί να δημιουργήσει μια συναισθηματική εξάντληση και ψυχοσωματικές διαταραχές όπως είναι οι ημικρανίες, διαταραχές του ύπνου, δυσκολία στην συγκέντρωση, χρόνια κόπωση, ταχυκαρδία, δυσπεψία, κατάθλιψη, υπέρταση, παχυσαρκία, υπερχοληστερηναιμία κλπ.

Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 40% του συνόλου των εργαζομένων την Αμερική σήμερα αισθάνονται τόσο πιεσμένοι τόσο που αγγίζουν τα όρια της εξουθένωσης και της κατάθλιψης.

Ολιστική Ευζωία: Το κλειδί για μια χαρούμενη ζωή

Στη Δυτική κοινωνία ενώ, πολύ σωστά, ασχολούμαστε με το σώμα μας (διατροφή, άσκηση κλπ) δεν δίνουμε την φροντίδα που χρειάζεται στην ηρεμία του νου μας και κυρίως στην ισορροπία του νου με το σώμα. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ο νους και το σώμα βρίσκονται σε μία συνεχή αλληλεπίδραση. Για παράδειγμα, όταν έχουμε αγωνία για κάτι τότε μας πιάνει πόνος στο στομάχι ή αντίθετα όταν τρώμε ένα ωραίο γεύμα τότε νοιώθουμε απόλαυση.

Γι’ αυτό παγκόσμια πλέον υπάρχει η τάση να προχωρήσουμε από την αναζήτηση της Ευζωίας στην Ολιστική Ευζωία, που είναι ένα μείγμα Σωματικής, Νοητικής, Συναισθηματικής και Πνευματικής ευεξίας. Είναι μια συνειδητή επιλογή ενός τρόπου ζωής που μας ανταμείβει με περισσότερη ευεξία, θετική ενέργεια και καλύτερη υγεία.

Όπως λοιπόν γυμνάζουμε τακτικά τους μύες του σώματος για να έχουμε μια καλή φυσική κατάσταση έτσι χρειάζεται να “γυμνάζουμε” τακτικά και το μυαλό μας, να το κάνουμε σύμμαχο μας. Γιατί ο εγκέφαλος μας έχει νευροπλαστικότητα, που σημαίνει ότι μπορεί να εκπαιδευτεί σε διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίδρασης. Έτσι λοιπόν τον “μαθαίνουμε” να είναι πιο δεκτικός σε θετικές σκέψεις και συναισθήματα και έτσι μειώνεται το άγχος και αισθανόμαστε περισσότερη χαρά και αισιοδοξία, στο παρόν.

Πως θα ξαναβρούμε την ηρεμία και τη χαρά μας;

Μια βόλτα στην εξοχή ή στη φύση, λίγο περπάτημα, το μαγείρεμα, η γυμναστική κλπ. είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εξισορροπήσουμε το νου και το σώμα, αρκεί το μυαλό μας να βρίσκεται εκεί «στο τώρα» και να μην περιπλανιέται με χιλιάδες σκέψεις, οι περισσότερες αρνητικές.

Μερικές πρακτικές, που συμβάλλουν στην Ολιστική Ευζωία και προσφέρουν μια βαθειά χαλάρωση, ηρεμία και αναζωογόνηση, είναι το Ηχο-μασάζ,ο Διαλογισμός, το Tai Tchi, η Yoga, η προσευχή κλπ.

Με τον τακτικό Διαλογισμό για παράδειγμα, παρατηρούμε πόσο εύκολα το μυαλό και το σώμα μας βρίσκονται σε αρμονία και ηρεμούν. Νοιώθουμε πιο δραστήριοι, δημιουργικοί αλλά παράλληλα Οι επιστήμονες της Mayo Clinic, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι όταν προσέχουμε την υγεία μας, δεν παραμελούμε τα οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει η κλασσική ιατρική και παράλληλα κάνουμε συχνά Διαλογισμό, μπορούμε να έχουμε σημαντική συμπληρωματική βοήθεια  σε διαταραχές, όπως οι αλλεργίες, το άσθμα, την αγχώδη διαταραχή, την αϋπνία, την παχυσαρκία, την κατάθλιψη, τη χρόνια κόπωση, τους πόνους, την υπέρταση και τις καρδιακές παθήσεις.

Μία απλή άσκηση χαλάρωσης, που μπορείτε να κάνετε καθημερινά, είναι η ακόλουθη:

Καθίστε ή ξαπλώστε αναπαυτικά σε ένα ήσυχο μέρος και κλείστε τα μάτια σας. Πάρτε μερικές ήρεμες αναπνοές και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Σε κάθε εισπνοή πείτε νοητικά «εισπνέω» και σε κάθε εκπνοή πείτε «εκπνέω». Κάντε το για 5 λεπτά και μετά ανοίξτε αργά-αργά τα μάτια σας, πιείτε οπωσδήποτε ένα ποτήρι νερό ή χυμό και δείτε πως νοιώθετε.

Όποια μέθοδο και αν διαλέξετε είναι σημαντικό για το αποτέλεσμα και την ασφάλεια σας να απευθύνεστε σε αξιόπιστους Θεραπευτές με την κατάλληλη εκπαίδευση και υποδομή.

Η Ολιστική ευζωία είναι τρόπος ζωής που μας οδηγεί σε μία πιο χαρούμενη καθημερινότητά με περισσότερη ηρεμία, υγεία και αγάπη, καθώς και υλική και συναισθηματική αφθονία.

Σημείωση: Οι εναλλακτικές θεραπείες δρουν συμπληρωματικά και ολιστικά και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν ή υποκαθιστούν την κλασσική ιατρική ή οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή

Η Κατερίνα Καρέλλα είναι χημικός, πρώην Διευθύνουσα Σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer και νυν Εναλλακτική Θεραπεύτρια και Σύμβουλος Ολιστικής Ευζωίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ