Ο θηλασμός είναι μια διαδικασία υψίστης σημασίας για τη μητέρα και ειδικά το βρέφος, της οποίας ο ρόλος ολοένα και αναβαθμίζεται στην κοινή γνώμη εν μέσω της γνώσης και της θορύβησης που προσφέρεται από τον ευρύτερο χώρο σήμερα, όπως αναδεικνύεται και από τον αυξημένο σε δημοφιλία και αποδοχή δημόσιο θηλασμό.

Σήμερα συνίσταται ο αποκλειστικός θηλασμός για 6 μήνες, με συνέχιση του εντάσσοντας περαιτέρω τροφές, μέχρι τα δύο έτη περίπου και όσο επιθυμεί αμοιβαία η μητέρα και το βρέφος, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (W.H.O.) και την επίσημη ελληνική πρόταση.

Ο θηλασμός προστατεύει από:

Μολύνσεις, ασθένειες, παχυσαρκία, αλλεργίες, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, αιφνίδιο θάνατο το βρέφος και άλλα ακόμη, ενώ σε αποφυγή του ο κίνδυνος προσβολής από τα παραπάνω πολλαπλασιάζεται. Η μητέρα πάλι προστατεύεται από καρκίνο μαστών και ωοθηκών, μείωση σωματικού βάρους, εξοικονόμηση χρημάτων από άλλες τροφές και νοσήματα λόγω μείωσης νοσηρότητας, μείωση εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, οστεοπόρωσης και άλλα πάλι. Κατανοούμε λοιπόν ο θηλασμός είναι ζωτική ανάγκη.

Διατροφή

διατροφή θηλασμόςΗ παραγωγή γάλακτος ρυθμίζεται από τον ρυθμό κατανάλωσης από το βρέφος, αλλά και από την ενυδάτωση της θηλάζουσας. Έτσι για μια σωστή παραγωγή γάλακτος, καλό είναι να καταναλώνονται 2–3 λίτρα νερό/ημέρα, δηλαδή 8–12 κανονικά ποτήρια νερού ημερήσια. Αυξάνουμε λίγο κατά τους ζεστούς μήνες.

Πολλή ευεργετική για την υγεία του βρέφους είναι η κατανάλωση των Ω–3 λιπαρών οξέων. Ανευρίσκονται κυρίως στα ψάρια, αλλά και λιγότερο στα καρύδια, σε κάποια λαχανικά και τα σπορέλαιο (μην τα τηγανίζετε, παρά το ελαιόλαδο). Έτσι κατανοούμε πως πρέπει να καταναλώνουμε δύο φορές την εβδομάδα ψάρι, ειδικότερα λιπαρό, καθώς έχει περισσότερο Ω – 3, που ελλείψιν των δημιουργούνται πολλές φορές και μόνιμα νευρολογικά προβλήματα στο παιδί.

Βέβαια επειδή τα ψάρια είναι επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα που δημιουργούν επιπλοκές στο βρέφος ειδικότερα, καλό είναι να:

Προτιμούμε ψάρια από ανοικτές και καθαρές θάλασσες (όπως η μεσόγειος μας) μικρά ψάρια, καλοπλυμμένα, χωρίς βράγχια και εντόσθια.

Καλές επιλογές ψαριών είναι ή γλώσσα, πέρκα, η τσιπούρα, το λαβράκι, οι σαρδέλες, γαύρο, σολομό κ.α.

Καθώς η καφεΐνη σε μεγάλη ποσότητα δημιουργεί ενοχλήσεις στο βρέφος, η σύσταση είναι να πίνονται 1 – 2 καφέδες/ημέρα και ιδιαίτερα καφέδες χαμηλοί σε καφεΐνη, όπως ο ελληνικός και ο μικρός εσπρέσο. Προσοχή στην κατανάλωση καφεΐνης στον πρώτο μήνα θηλασμού.

Ως προς το αλκοόλ, είναι βέλτιστο να αποκλείεται τελείως, διότι εφόσον περνά μέσω του γάλακτος στο μωρό, σε πάρα πολλές περιπτώσεις κατανάλωσης από θηλάζουσα έρχεται το σύνδρομο αλκοόλ– βρέφους, που δημιουργεί στο τελευταίο μόνιμες βλάβες, σωματικές και νευρολογικές.

Γενικά η διατροφή θα πρέπει να είναι στα πλαίσια του ορθού:

Θα πρέπει να καταναλώνονται ημερησίως 3 μερίδες περίπου γαλακτοκομικών , αρκετά προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, όπως ρύζι, μακαρόνια και ψωμί, όπως επίσης 3 φρούτα και 6 περίπου μερίδες λαχανικών.Ακόμη καλό είναι εβδομαδιαία να τρώτε δύο φορές ψάρια και όσπρια.

Η κατανάλωση γλυκών θα πρέπει να κυμαίνεται στα δυο κανονικά την εβδομάδα ή ένα μικρό ( π.χ. 1 / 3 σοκολάτας ) την ημέρα. Το κόκκινο κρέας να κυμαίνεται σε κατανάλωση 1 φορά την εβδομάδα, καθώς γενικά τα κακά λίπη επηρεάζουν καρδιαγγειακά το βρέφος. Επιλέγουμε λευκό άλιπο κρέας, δηλαδή χοιρινό, γαλόπουλα, κουνέλι και κοτόπουλο χωρίς λίπος.

Συστατικά τα οποία αυξάνονται σαν ανάγκη στον θηλασμό είναι:

Το Ιώδιο, βιταμίνη C και η Βιταμίνη Α. Βρίσκονται στα ψάρια, το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά. Ο σίδηρος περίπου υποδιπλασιάζεται σαν ανάγκη και έτσι μπορούμε να καταναλώνουμε λιγότερο τροφές όπως το κόκκινο κρέας. Το ασβέστιο μένει αυξημένο, έτσι καταναλώνουμε μπρόκολο και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια, όσπρια και κυρίως γαλακτοκομικά.

Τρόπος ζωής

Το κάπνισμα να αποκλείεται, καθώς μειώνει την βιταμίνη C και επιδρά στην διάρκεια του θηλασμού πολύ αρνητικά για το βρέφος.

Μην καταφεύγετε σε φόρμουλες γάλακτος για το βρέφος, είναι εξαιρετικά ελλειμματικές ως προς τα συστατικά σε σχέση με το μητρικό σας γάλα. Διεκδικήστε το ιερό δικαίωμα του θηλασμού.

Απώλεια βάρους συνίσταται περισσότερο σε παχύσαρκες γυναίκες, αλλά θα πρέπει να επικοινωνήσετε αρχικά με τον διαιτολόγο.

Να γνωρίζετε πως σαν θηλάζουσα χάνεται περίπου 1 κιλό τον μήνα μέχρι 6 μήνες έπειτα από την κύηση.

Καλό θα ήταν να ασκηθείτε σωματικά, όμως με κάποια ελαφριά άσκηση, όπως η αερόβια, δύο με τρείς το πολύ φορές την εβδομάδα για μια ώρα, διότι σε βαριά άθληση μεταβάλλεται η γεύση και ποιότητα του γάλακτος.

Συμπέρασμα

διατροφή θηλασμόςΟ θηλασμός είναι το κύριο και σημαντικότερο δώρο της μάνας στο παιδί της, συμπεραίνοντας πως αυτή η διαδικασία θα πρέπει να τηρηθεί με προσοχή σε όλα τα βήματα και διάρκεια της, αφενός ως προς τη διατροφή και αφετέρου στον τρόπο ζωής.

Το παιδί σας λαμβάνει ό,τι τρώτε και πίνετε, οπότε υιοθετήστε μια σωστή διατροφή και έναν υγιή τρόπο ζωής!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ