Αλματώδης είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας ψηφιακής επεξεργασίας και ανάλυσης εικόνας στις ιατρικές εφαρμογές.

Η ψηφιακή επεξεργασία των ιατρικών εικόνων περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά στάδια, ανάλογα με τη μορφή και την αρχική κατάσταση της ψηφιακής εικόνας και το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα.

Η βελτίωση της εικόνας είναι μια διαδικασία κατά την οποία βελτιώνονται τα χαρακτηριστικά της. Αυτή περιλαμβάνει φάσεις επεξεργασίας όπως η όξυνση των ακμών, η μείωση θορύβου, παρεμβολή, φιλτράρισμα, μεγέθυνση κοκ.

Κατά την εξέταση μιας ιατρικής εικόνας ,σε φάση εξέτασης του ασθενούς, διορθώνονται φαινόμενα όπως την κίνηση ή την αναπνοή του ασθενούς, ενώ κατά την επεξεργασία και αποθήκευση, ο θόρυβος που δημιουργείται από το μέσο μετάδοσης ή του συστήματος δειγματοληψίας.

Για την λήψη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων και την μείωση του θορύβου, είναι αναγκαία η χρήση διάφορων τεχνικών, όπου επεξεργάζονται την εικόνα στο πεδίο συχνότητας και χώρου εκμεταλλεύοντας το φάσμα και τις γεωμετρικές ιδιότητες της εικόνας αντίστοιχα. Επίσης, άλλες τεχνικές εκμεταλλεύονται το συσχετισμό της πληροφορίας από εικόνα σε εικόνα όπως γίνεται από την λήψη ενός βίντεο (επέκταση στο χρόνο) ή ένα σύνολο τομών του ίδιου του ασθενούς (επέκταση στο χώρο). Τέτοιου είδους τεχνικές χρησιμοποιούνται στον χώρο της ιατρικής και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της ακτινολογίας για την βελτίωση της αντίθεσης των χαρακτηριστικών της εικόνας.

Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου
Εικόνα από το ιατρικό αρχείο του ιατρείου dkorthosurgery, όπου μετά από ψηφιακή επεξεργασία και ανάλυση εικόνας MRI οσφυικής μοίρας σπονδυλικής στήλης, καταδυκνύεται εμφανώς η μεγάλη παράκεντρη έκθλιψη κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου στο επίπεδο Ο5Ι1 και η παρεκτόπιση  και συμπίεση της αριστερής κατερχόμενης Ι1 ρίζας.

Χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές ψηφιακής επεξεργασίας, ανάλυσης και τμηματοποίησης εικόνων μαγνητικής τομογραφίας, μπορεί να διαχωριστούν και να απεικονισθούν ανατομικές δομές και να αναδειχθούν με ακρίβεια οι ανατομικές συσχετίσεις, έτσι ώστε να βοηθηθεί τελικά ο κλινικός ιατρός για καλύτερη διάγνωση και σωστότερες θεραπευτικές αποφάσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ