Νέα Υόρκη

Αμερικανοί ερευνητές απέδειξαν ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένες αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα οι οποίες με τη σειρά τους να καταπολεμήσουν την επιβλαβή φλεγμονή που χαρακτηρίζει τη νόσο του Crohn.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στην Digestive Disease Week των ΗΠΑ ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, μια διατροφή με βάση φυτικά λιπαρά, όπως έλαιο καρύδας ή βούτυρο από κακάο, μείωσε δραστικά την βακτηριακή διαφορετικότητα σε ποντίκια που έπασχαν από ζωική εκδοχή της νόσου Crohn.

Η πάθηση εντάσσεται στα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα, όπως η διάρροια, το εντερικό οίδημα και οι κράμπες. Αν και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους τα αίτιά της είναι προς το παρόν ασαφή.

Οι ερευνητές σίτισαν ομάδα ποντικιών με επωφελή λιπαρά και παρατήρησαν ότι τα πειραματόζωα είχαν έως και 30% λιγότερα είδη εντερικών βακτηρίων, δηλαδή διαφορετική σύσταση εντερικού μικροβιώματος, συγκριτικά με εκείνα που είχαν κάνει μια συνήθη διατροφή.

Ορισμένες από τις μεταβολές στα εντερικά βακτήρια ήταν ορατές στα κόπρανα, ενώ άλλες στο τυφλό έντερο, ένα μέρος του εντέρου που συνήθως φλεγμαίνει στη νόσο του Crohn. Τα ποντίκια που τράφηκαν ακόμη και με χαμηλές συγκεντρώσεις ελαίου καρύδας ή βουτύρου κακάο είχαν επίσης λιγότερο σοβαρή φλεγμονή στο λεπτό έντερο.

«Τα ευρήματα είναι αξιοσημείωτα επειδή δείχνουν ότι ένας ασθενής με νόσο του Crohn μπορεί να ωφεληθεί αν αλλάξει κάποια πράγματα στη διατροφή του, δηλαδή να αντικαταστήσει τα ‘κακά’ λιπαρά με ‘καλά’, τρώγοντας πάντα λογικές ποσότητες», εξήγησε ο Δρ Αλεξάντερ Ροντριγκεζ-Παλατσιο, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve.

Σε επόμενη φάση η μελέτη θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την αναγνώριση των βακτηρίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία προβιοτικών συμπληρωμάτων για άτομα με φλεγμονώδη εντερικά σύνδρομα.

Μαίρη Μπιμπή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ