Πολλά ακούγονται σήμερα περί του εκάστοτε ΄΄σωστού΄΄ τρόπου διατροφής και ζωής για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ως προς τη γονιμότητα του αναπαραγωγικού συστήματος, όπως φυσικά και για τις επιδόσεις κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Ωστόσο που καταλήγει τελικά η σύγχρονη επιστημονική άποψη σήμερα ανάμεσα σε όλες τις ανακρίβειες και ασάφειες, κυρίως μέσα από το διαδίκτυο, με στόχο το εύκολο κλικ;

Τα συστατικά που οφελούν

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν κραταιό ρόλο στη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών που συμμετέχουν στη σεξουαλική διέγερση. Παράλληλα η Βιταμίνη Cτο μαγνήσιο και το σελήνιο συντελούν στην προστασία των νευροδιαβιβαστών από βλάβες, συμβάλλοντας συνολικά στην υγιή σεξουαλική δραστηριότητα. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β9 ή φυλλικό οξύ), η Βιτ. C & Ε(προστασία και βελτίωση ποιότητας σπέρματος), το σελήνιο (έμμεση παραγωγή τεστοστερόνης και βοήθεια στο σπέρμα), το λυκοπένιο(υψηλή συγκέντρωση στο σπέρμα) και ο ψευδάργυρος (γονιμότητα, σπερματογέννηση και παραγωγή DNA – RNA) δρουν ως αντιοξειδωτικά, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, που βλάπτουν ανάμεσα σε πολλά και το DNA.

Ακόμα τα Ω-3 & Ω-6 λιπαρά οξέα, κυρίως μέσω της παραγωγής ορμονών βοηθούν το σεξουαλικό σύστημα (Christophe et al, 1998).

Τα αμινοξέα (συστατικά νευροδιαδιβαστών) πάλι, η ντοπαμίνη (ψυχολογική τόνωση) και η L – αργινίνη (αγγειοδιαστολή – καλύτερη αιμάτωση σεξουαλικών οργάνων) έχουν θετικά αποτελέσματα, πλάι σε πολλές άλλες ουσίες.

Το σπέρμα είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και τυχόν διατροφικές ελλείψεις το επηρεάζουν αρνητικά.

Σημείωση: Στις μελέτες έχει φανεί πως η έλλειψη ψευδαργύρου σχετίζεται με αναπαραγωγικά προβλήματα, αλλά όχι τόσο πως από μόνος του τονώνει το αναπαραγωγικό. 

Τα συστατικά & προϊόντα που βλάπτουν

Τροφές με trans λιπαρά οξέα προσδίδουν αυξημένες θερμίδες και ωθούν στην αύξηση LDL και πτώση της HDL λιποπρωτεϊνης, με συνέπεια τη συσσώρευση λίπους και στην περιοχή των όρχεων, γεγονός που αποδυναμώνει τη λειτουργία των σπερματοζωαρίων.

Μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης κόκκινου κρέατος (ζωική πρωτεΐνη), τηγανητών, επεξεργασμένων τροφών και ‘έτοιμων φαγητών’. Τα συντηρητικά και χημικά (π.χ ξενοοιστρογόνα) που περιέχονται, επιδρούν αρνητικά στη γονιμότητα.

Επίσης, η σόγια σε υπερβολική κατανάλωση, είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για το αντρικό αναπαραγωγικό σύστημα, κυρίως λόγω των ισοφλαβινών (φυτοοιστρογόνα – γυναικείες ορμόνες) που περιέχονται σε αυτή, καθώς δρουν αντιρροπιστικά έναντι της τεστοστερόνης, της κύριας ανδρικής ορμόνης.

Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, διότι μειώνει τον αριθμό, την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, αλλά και τη σεξουαλική ικανότητα (Rev. Hosp. Clin. Fac, 2004). Αυτό οφείλεται στην παραγωγή ακεταλδεύδης (τοξική), στον καταβολισμό της τεστοστερόνης, την μετατροπή της σε οιστρογόνο και την καταστροφή θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη Ε και C, αλλά και του ψευδάργυρου και το σεληνίου.

Μια κατανάλωση με μέτρο αλκοολούχων ποτών, δηλαδή 1-2 ποτήρια ανά εβδομάδα θεωρείται ακίνδυνη, ενώ το κόκκινο κρασί φαίνεται να υπερέχει (κυρίως λόγω αντιοξειδωτικών) έναντι των υπολοίπων ποτών.

Τα βαρέα μέταλλα που αποθηκεύονται σε ψάρια (κυρίως μεγάλα) από μολυσμένα νερά καταστρέφουν το αναπαραγωγικό σύστημα, πέρα άλλων. Αποφύγετε λοιπόν ψάρια από μολυσμένα νερά (κλειστές θάλασσες & ιχθυοτροφία), καθώς και την κατανάλωση φαγκριού, ξιφία, τόνου και καρχαρία. Έτσι περιορίστε την κατανάλωση κονσέρβας τόνου σημαντικά.

Ποιες τροφές επιλέγουμε

Όπως ίσως ήδη έχω κατασταλάξει, μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ισορροπημένη σε ευνοϊκά ζωικά προϊόντα (όπως θαλασσινά και γαλακτοκομικά), δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και φτωχή σε βλαβερά προϊόντα, τύπου επεξεργασμένων τροφίμων, γλυκών, λιπαρού κρέατος, τροφών από ταχυφαγεία, αλκοόλ, καπνίσματος και γενικά καταχρήσεων. Μερικά τρόφιμα κλειδιά είναι τα παρακάτω στον πίνακα:

Τρόπος ζωής

Έχει αποδειχθεί ότι οι παχύσαρκοι άντρες έχουν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, γεγονός που επιδρά αρνητικά στη λειτουργικότητα του σπέρματος (Fertil Steril, 2008).

Η κατανάλωση καπνού και μαριχουάνας μειώνουν την πυκνότητα του σπέρματος, την κινητικότητα και τη μορφολογία του, ενώ η περίσσεια αλκοόλ μειώνει την έκκριση τεστοστερόνης.

Το αυξημένο άγχος σχετίζεται με μειωμένη σεξουαλική ικανότητα και όρεξη, ειδικά σήμερα όπου κορυφώνεται στους πολίτες

Θερμίδες και σεξ

Το σεξ αποτελεί επίσης μια φυσική δραστηριότητα και πολλές φορές… Υψηλής έντασης! Η διάρκεια της πράξης είναι ανάλογη της καύσης θερμίδων, άρα όσο περισσότερο το απολαμβάνουμε, τόσο το καλύτερο για το σωματικό βάρος. Επίσης, όσο πιο θερμός είναι ο χώρος που κάνετε σεξ, τόσο περισσότερο θα ιδρώσετε,για την μεγαλύτερη καύση θερμίδων. Ακόμα, ανάλογα με τις στάσεις στο σεξ, υπάρχει και διαφορετική ένταση της πράξης, άρα δοκιμάστε μεγάλη ποικιλία.

Τέλος, έχει πολλά οφέλη για το καρδιαγγειακό και μυϊκό σύστημα, την ελάττωση του άγχους κ.α.

Γενικά φαίνεται πως κάθε φορά που κάνουμε σεξ καταβολίζουμε περίπου από 100 έως 300 kcal.

Συμπέρασμα

Μια διατροφή περισσότερο κατευθυνόμενη σε αγνά και νωπά προϊόντα, με υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφών, συνδυασμένη με αποφυγή βλαβερών προϊόντων, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το κόκκινο κρέας και τα τρόφιμα από τα ταχυφαγεία, φαίνεται πως τονώνει το αναπαραγωγικό σύστημα. Επίσης με έναν τρόπο ζωής, δίχως υψηλό στρες, κάπνισμα και χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ υψηλής ποιότητας, μπορούμε να αυξήσουμε το αποτέλεσμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ