Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαΐου 2017 του ιατρικού περιοδικού JAMA (Journal of American Medical Association) διαπιστώθηκε σημαντική μείωση του αρθρικού χόνδρου  του γόνατος μετά από επαναλαμβανόμενες ενδoαρθρικές εγχύσεις κορτιζόνης.

Αυτή η προοπτική τυχαιοποιημένη έρευνα με ομάδα ελέγχου, διενεργήθηκε από το ρευματολόγο Timothy E. McAlindon και τους συνεργάτες του, στο Tufts Medical Center στη Βοστόνη την χρονική περίοδο 2013 μέχρι και 2016. Κατά την διάρκεια της έρευνας γίνονταν εγχύσεις κορτιζόνης σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα σταδίου ΙΙ και ΙΙΙ, ενώ στην ομάδα ελέγχου, εκχύσεις φυσιολογικού ορού ανά τρίμηνο. Στη συνέχεια γίνονταν διαδοχικές μετρήσεις  σε υψηλής ευκρίνειας ΜRI κάθε τρίμηνο και στις δύο ομάδες ασθενών, οι οποίες έδειξαν πολύ σημαντική περαιτέρω μείωση του αρθρικού χόνδρου στην ομάδα που έλαβε τις εκχύσεις κορτιζόνης.

Oι εκχύσεις κορτιζόνης στο γόνατος έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση του πόνου για λίγες εβδομάδες, δυστυχώς όμως μακροπρόθεσμα επιταχύνουν την καταστροφή της άρθρωσης.

Συμπερασματικά οι εκχύσεις κορτιζόνης έχουν βλαβερή επίπτωση στον αρθρικό χόνδρο και το γεγονός αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας ενώ θα πρέπει να συζητούνται με τον θεράποντα ιατρό οι εναλλακτικές επιλογές.

Η έκχυση κορτιζόνης θα μπορούσε να περιοριστεί στα τελευταία στάδια οστεοαρθρίτιδας γόνατος, σε περιπτώσεις όπου έχει αποφασιστεί η χειρουργική αντικατάστασης της άρθρωσης με ολική αρθροπλαστική ή σε προχωρημένες ηλικίες όπου οι εναλλακτικές θεραπείες απέτυχαν.

Το πλήρες άρθρο μπορείτε να  το βρείτε στο πιο κάτω σύνδεσμο

http://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2626573

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ