Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι μια παθολογική κατάσταση του ώμου που χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση αλάτων ασβεστίου (υδροξυαπατίτιτη) μέσα στους τένοντες του ώμου και ειδικότερα του υπερακανθίου και του υπακανθίου, με αποτέλεσμα την διόγκωση, την αύξηση της πίεσης και τον χημικό ερεθισμό αυτών. Παρόμοιες αλλοιώσεις μπορούν να παρατηρηθούν σε τένοντες και συνδέσμους και σε άλλα μέρη του σώματος (ποδοκνημική, γόνατο, ισχίο και αγκώνα).

Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι η τοπική ισχαιμία (μειωμένο οξυγόνο) στους τένοντες του στροφικού πετάλου ως μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης ή πιθανώς λόγω μηχανικών παραγόντων (σύνδρομο πρόσκρουσης) οδηγεί σε ινοχόνδρινη μεταπλασία και σε εναπόθεση κρυστάλλων από τα χονδροκύτταρα.

Σε πρώτη φάση συστήνεται ανάπαυση και φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φυσικοθεραπεία. Στους ασθενείς με πολύ έντονο πόνο γίνεται έγχυση κορτικοστεροειδούς (κορτιζόνης) σε συνδυασμό με τοπικό αναισθητικό.
Η χρήση των φαρμάκων και της ενεσοθεραπείας ανακουφίζουν τον ασθενή αλλά δεν επηρεάζουν την φυσική εξέλιξη της πάθησης.

Αν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, μπορεί να γίνει χειρουργική αφαίρεση του ασβεστώματος που έχει αποτεθεί μέσα στον τένοντα. Η επέμβαση γίνεται αρθροσκοπικά, καθώς έτσι υπάρχει η δυνατότητα να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να αφαιρεθεί με ακρίβεια όσο το δυνατό περισσότερο από το ασβέστιο με τη μικρότερη δυνατή βλάβη στον ίδιο τον τένοντα, ο οποίος ακολούθως αποκαθίσταται.

Αρθροσκοπική αφαίρεση ασβεστωμάτων ώμου από το προσωπικό αρχείο του Κυριάκου Δημητριάδη MD Msc,  Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Τραυματολόγος. www.dkorthosurgery.com 

Η αρθροσκοπική αφαίρεση του ασβεστώματος σε περιπτώσεις ασβεστοποιού τενοντίτιδας ώμου είναι επέμβαση ελάχιστης παρεμβατικότητας, με χαμηλή νοσηρότητα, ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας και επιτρέπει την αυθημερόν έξοδο του ασθενούς από την κλινική, καθώς και ταχεία μετεγχειρητική αποκατάσταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ