Αρχική Υγεία Νόσος Alzheimer: Μπορεί να προληφθεί;

Νόσος Alzheimer: Μπορεί να προληφθεί;

0
Νόσος Alzheimer: Μπορεί να προληφθεί;

Η Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο.

Η νόσος Alzheimer αποτελεί μάστιγα στις μέρες μας, για αυτό η πρόληψη είναι κρίσιμη. Αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα  και εκτός από τους ασθενείς με τη νόσο, φορτίο έχουν και οι φροντιστές τους, ενώ κοστοβόρα είναι η νόσος και για τα συστήματα υγείας.

Η ικανότητα της μνήμης είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας νευρικού συστήματος και των εγκεφαλικών κυττάρων. Με την πάροδο του χρόνου και την επίδραση του άγχους, της κακής διατροφής, των έντονων ρυθμών ζωής, η λειτουργία της μνήμης εκπίπτει σταδιακά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το Μάιο του 2017, η άνοια είναι ένα σύνδρομο στο οποίο υπάρχει υποβάθμιση της μνήμης, της σκέψης, της συμπεριφοράς και της ικανότητας να εκτελούνται καθημερινές δραστηριότητες. Αν και επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους, δεν αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη της γήρανσης. Παγκοσμίως, περίπου 47 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άνοια και τα νέα περιστατικά αγγίζουν τα 9,9 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Σύμφωνα με την “Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών” ανάγοντας στον ελληνικό πληθυσμό δεδομένα άλλων χωρών, σήμερα στη χώρα μας πρέπει να υπάρχουν 150.000 – 200.000 ασθενείς με τη νόσο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο αριθμός θα ξεπεράσει τους 500.000 ασθενείς το 2050.

Η άνοια είναι μια από τις κύριες αιτίες αναπηρίας και εξάρτησης μεταξύ των ηλικιωμένων παγκοσμίως. Έχει σωματικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στους φροντιστές, τις οικογένειες και την κοινωνία.

Το Alzheimer είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Τα συμπτώματα συνήθως εξελίσσονται αργά και επιδεινώνονται με τον καιρό. Σταδιακά παρεμβάλλονται με τα καθημερινά καθήκοντα.

Παράγοντες κινδύνου για Alzheimer

Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία και οι περισσότεροι ασθενείς είναι άνω των 65 ετών. Ωστόσο η νόσος δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους, καθώς μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες. Στα αρχικά στάδια, η απώλεια μνήμης είναι ελαφριά, αλλά στα προχωρημένα στάδια οι ασθενείς δεν μπορούν να συζητήσουν και να ανταποκριθούν στο περιβάλλον. Ζουν συνήθως 8 χρόνια κατά μέσον όρο μετά τα εμφανή συμπτώματα, αλλά η επιβίωση μπορεί να ποικίλλει, από 4-20 χρόνια.

Το πιο σύνηθες αρχικό σύμπτωμα είναι η δυσκολία να θυμάται κάποιος νέες πληροφορίες, καθώς οι αλλαγές συνήθως συμβαίνουν στην περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζει τη μάθηση.

Καθώς προχωρά η νόσος στον εγκέφαλο, οδηγεί σε σοβαρότερα συμπτώματα, όπως έλλειψη προσανατολισμού αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά, σοβαρότερη σύγχυση, καχυποψία, πιο σοβαρή απώλεια μνήμης και δυσκολία στην ομιλία, στην κατάποση και το περπάτημα.

Άνθρωποι με απώλεια μνήμης ή άλλα πιθανά σημάδια Alzheimer ενδεχομένως είναι δύσκολο να αναγνωρίσουν ότι έχουν πρόβλημα. Τα συμπτώματα άνοιας μπορεί να είναι πιο φανερά στην οικογένεια. Όποιος έχει συμπτώματα που μοιάζουν με της άνοιας θα πρέπει να δει άμεσα γιατρό.

Η νόσος Alzheimer δεν έχει θεραπεία, αλλά υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές για τα συμπτώματα.

Αν και δεν μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου, οι επιστήμονες μπορούν να επιβραδύνουν προσωρινά την επιδείνωση των συμπτωμάτων άνοιας και να βελτιώσουν τη ζωή ασθενών και φροντιστών.

Πρόληψη

Αυτό που θα καθορίσει το αν τελικά δεν θα χάσουμε τη μνήμη μας, είναι η διατήρηση της ορθής λειτουργίας των εγκεφαλικών κυττάρων. Τα κύτταρα αποτελούνται από μία εξωτερική μεμβράνη-κυτταρική μεμβράνη-  η οποία διαχωρίζει και προστατεύει τα οργανίδια του από το εξωτερικό περιβάλλον. Ο εγκέφαλος έχει 100 δις νευρώνες. Καθένας συνδέεται με άλλους και δημιουργεί δίκτυα επικοινωνίας. Ομάδες νευρώνων έχουν ειδικές εργασίες. Ορισμένοι εμπλέκονται στη σκέψη, τη μάθηση και τη μνήμη και άλλοι βοηθούν να βλέπουμε, να ακούμε και να μυρίζουμε. Οι νευρώνες μοιάζουν με μικρά εργοστάσια. Τα κύτταρα επίσης επεξεργάζονται και αποθηκεύουν πληροφορίες και επικοινωνούν με άλλα. Χρειάζεται συντονισμός και καύσιμο και οξυγόνο. Επιστήμονες πιστεύουν ότι η νόσος εμποδίζει μέρη του εργοστασίου του κυττάρου να λειτουργεί καλά. Καθώς εξαπλώνεται η βλάβη, τα κύτταρα χάνουν την ικανότητα να κάνουν τη δουλειά τους και πεθαίνουν, οδηγώντας σε ανεπανόρθωτές αλλαγές στον εγκέφαλο.

Φωσφολιπίδια

Τα φωσφολιπίδια αποτελούν το δομικό υλικό της κυτταρικής μεμβράνης των οποίων η χημική συμπεριφορά παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή των κυττάρων γενικότερα. Παίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη, την ωρίμανση και τη σωστή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων που καθορίζουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Λόγω ηλικίας τα φωσφολιπίδια αρχίζουν να φθίνουν, με αποτέλεσμα τα κύτταρα του ΚΝΣ να μην λειτουργούν όπως πριν και έτσι να νιώθουμε ότι ξεχνάμε. Για να διατηρηθεί η μνήμη σε υγιές επίπεδο, πρέπει τα φωσφολιπίδια να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ώστε να παραμένουν σταθερές οι κυτταρικές μεμβράνες και τα κύτταρα να διατηρούνται υγιή.

Η σημασία των φωσφολιπιδίων επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη έρευνα στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον από τους Mapstone και συνεργάτες, το 2014. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι από τους 525 συμμετέχοντες (άνω των 70 ετών) όσοι εμφάνιζαν συστηματική μείωση 10 συγκεκριμένων φωσφολιπιδίων στο αίμα, είτε είχαν ήδη εκδηλώσει συμπτώματα άνοιας, είτε εκδήλωσαν το επόμενο άμεσο διάστημα (3ετία). Το ποσοστό επιτυχίας του τεστ έφθασε πάνω από 90%!

Στη διατήρηση της μνήμης βοηθά το σκεύασμα Memovigor 2, που είναι κατάλληλο για διατήρηση και βελτίωση της μνήμης, προστασία και επιβράδυνση της εκφύλισης των κυττάρων, νόσο αλτσχάιμερ, γεροντική άνοια. Είναι ιδανικό και για vegeterians και vegans. Μπορεί να λαμβάνεται από την ηλικία των 14 ετών και άνω.

Το Memovigor 2, περιέχει 4 φωσφολιπίδια, (φωσφατιδυλο-χολίνη, φωσφατιδυλο -σερίνη, φωσφατιδυλο-αιθανολαμίνη, φωσφατιδυλο-ινοσιτόλη_- τα  βασικά που χτίζουν τις κυτταρικές μεμβράνες. Επίσης, περιέχει αντιξειδωτικά όπως το μύρτιλο και το σελήνιο και  Άλφα Λιποϊκό οξύ,  Λινολεϊκό οξύ, τα οποία προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες καταστρέφουν τα κύτταρα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β που αποτελούν τροφή για υγιές νευρικό σύστημα, gingko Biloba που ενισχύει τη μικροκυκλοφορία. Έτσι θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο διανέμονται σωστά στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Το Γλουταμινικό οξύ και η L-Ακετυλοκαρνιτίνη είναι θρεπτικά συστατικά που προάγουν την παραγωγή ενέργειας μέσα στα κύτταρα ώστε αυτά να επιτελούν σωστά τις λειτουργίες τους. Επιπλέον, περιέχει σημαντικά μέταλλα, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλλιο, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των κυτταρικών μεμβρανών.

Τσέκαρε τη μνήμη σου με το παρακάτω τεστ: www.bionat.gr/memq/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ