Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας.
Αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις .
Σε αντίθεση με τις θεραπείες της κλασικής ιατρικής η φυσιοθεραπεία χρησιμοποιείται επιτυχώς για την πρόληψη, την διαχείριση, τον έλεγχο, και την θεραπεία σχεδόν “όλων” των ειδών αρθρίτιδας. Γι’ αυτό και στις μέρες μας η φυσιοθεραπεία προτείνεται από έναν σημαντικό αριθμό ιατρών και από ειδικούς στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης. Φυσιοθεραπεία είναι η χρήση εξωτερικών μεθόδων θεραπείας  που  περιλαμβάνουν τη χρήση ζέστης, κρύου, φωτός, καθώς επίσης φυσικά ή μηχανικά μέσα προκειμένου να επιτευχθεί η θεραπεία στο εσωτερικό του σώματος. Οι φυσιοθεραπευτές είναι ειδικοί στο χώρο της υγείας και εκπαιδεύονται στις μεθόδους της φυσιοθεραπείας.

Η φυσικοθεραπεία θα  βοηθήσει να διαχειριστείτε την πάθηση , μέσω εκπαίδευσης και αγωγής που θα μειώσει τον πόνο και το οίδημα, θα δυναμώσει τους μύες και θα αυξήσει την κινητικότητα των αρθρώσεων χωρίς να επιδεινώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Ιδιαίτερη προσοχή για την πρόληψη και διαχείριση προτείνεται στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

 Η φυσιοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτές τις παθήσεις, όπως ο πόνος, η δυσκαμψία και η μυϊκή αδυναμία και να βοηθήσει στην ενδυνάμωση και την επαναφορά στην κινηση πιο σύντομα . Οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να σχεδιάσουν τις κατάλληλες τροποποιήσεις έτσι ώστε το όφελος της αυξημένης φυσικής δραστηριότητας να επιτυγχάνεται χωρίς όμως να επιδεινώνονται τα υφιστάμενα μυοσκελετικά προβλήματα της αρθρίτιδας. Η κατάλληλη άσκηση παίζει επίσης ζωτικό ρόλο στην πρόληψη , την ενδυνάμωση αλλά και στην πρώτη περίοδο αγωγής μετά τη διάγνωση.

 Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός μεγάλου εύρους μη-φαρμακευτικών αγωγών που περιλαμβάνουν, ανακουφιστική θεραπεία ,θεραπευτικές ασκήσεις  αυτοδιαχείριση και εκπαίδευση για την καθημερινότητα, κινητοποίηση των αρθρώσεων, ηλεκτροθεραπεία καθώς και χρήση προστατευτικών ειδών για τις αρθρώσεις.

Η άσκηση βελτιώνει  το μυοσκελετικό σύστημα αυξάνοντας την μυϊκή μάζα, την ευκινησία των αρθρώσεων και την αντοχή των οστών. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ασκούμενος νιώθει ότι μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, να είναι ικανός να καταφέρει πολλά πράγματα μόνος του και, να αποφεύγει  μελλοντικούς τραυματισμούς  και  κατάγματα.

Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της μυϊκής αδυναμίας. Πολλές φορές  ο πόνος και η δυσκαμψία των αρθρώσεων που σχετίζονται με την αρθρίτιδα, μπορούν  να περιορίσουν τις επιλογές που υπάρχουν αναφορικά με τη σωματική άσκηση. Οι φυσιοθεραπευτές είναι πολύ εξειδικευμένοι στο να προτείνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης  και έτσι παίζουν βασικό ρόλο στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των συγκεκριμένων προγραμμάτων άσκησης που στοχεύουν στη διαχείριση αυτών των παθήσεων και αναβάθμιση  της ποιότητας ζωής. Σε γενικές γραμμές, ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδάς σας, και να σας επαναφέρει στην φυσική σας κατάσταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ