Αρχική Υγεία Ενέσεις υαλουρονικού οξέος σε αθλητές

Ενέσεις υαλουρονικού οξέος σε αθλητές

Ενέσεις υαλουρονικού οξέος σε αθλητές

Πολλοί αθλητές αντιμετωπίζουν συχνά τραυματισμούς στις αρθρώσεις ( γόνατα, ώμο, ποδοκνημική ) και στους τένοντες.  Παραδοσιακά για να μπορέσουν οι αθλητές να διατηρηθούν στην αγωνιστική δράση έχουν χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιούνται τα κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη), για ενδοαρθρικές, υπακρωμιακές, και στα τενόντια έλυτρα  ενέσεις. Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα στεροειδή δεν παρέχουν μακροπρόθεσμο όφελος και έχουν βλαβερή επίδραση στους τένοντες και τους χόνδρους λόγω των πρωτεολυτικών τους επιδράσεων. Οι ενέσεις στεροειδών απαγορεύονται επίσης βάσει των κανονισμών της WADA για τους επαγγελματίες αθλητές, οι οποίες απαιτούν έγκριση εξαίρεσης για χρήση από αθλητή.

Οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος αρχικά διατέθηκαν στο εμπόριο ως «λιπαντικό» για την αρθρίτιδα και η αποτελεσματικότητά τους είναι αποδεδειγμένη όσον αφορά την ανακούφιση από τον πόνο. Ωστόσο, in vitro μελέτες έχουν δείξει ότι το υαλουρονικό οξύ έχει  αντιφλεγμονώδη δράση, διεγείρει την ενδογενή παραγωγή αρθρικού υγρού ενώ παράλληλα δημιουργεί φραγμό στους υποδοχείς του πόνου. Έχει επίσης ένα αναβολικό  αποτέλεσμα στην δημιουργία κολλαγόνου παρά πρωτεολυτικό που έχει η κορτιζόνη.

Tα τελευταία πέντε χρόνια χρησιμοποιούμε στο ιατρείο σε αθλητές υαλουρονικό οξύ, για ενδοαρθρικές και  εξωαρθρικές παθήσεις. Παρατηρήσαμε σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα τόσο σε οξείες ενδοαρθρικές κάκωσεις μαλακών μορίων στον ώμο και στο γόνατο, όσο και σε περιστατικά με πρώιμες εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις ενέσεις υαλουρονικού βοήθησαν να συνεχίσουν να συμμετέχουν οι αθλητές  κατά την διάρκεια της σεζόν μέχρι να γίνει οριστική θεραπεία όταν τελειώσει η σεζόν. Βέβαια είναι σημαντικό να αποκλείονται σοβαροί τραυματισμοί που απαιτούν  χειρουργική αντιμετώπιση.

Σε κάθε περίπτωση το υαλουρονικό οξύ φαίνεται να αποτελεί μια ασφαλή επιλογή στην μείωση του αθλητικού πόνου σε σχέση με την πολυχρησιμοποιημένη  κορτιζόνη που έχει συνήθως βλαβερές συνέπειες παρά τα καλά βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα όσον αφορά τον πόνο. Οι ενέσεις υαλουρονικού όταν γίνονται υπό καθοδήγηση υπερήχου έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

Οι ενέσεις υαλουρονικού όπως και οι ορθοβιολογικές θεραπείες (prp, stem cells) θεωρείται ότι πετυχαίνουν ισάξια ή και καλύτερα αποτελέσματα στον αθλητικό πόνο, είναι ασφαλείς θεραπευτικές επιλογές και προβλέπεται να αντικαταστήσουν τις ενέσεις κορτιζόνης όσον αφορά τις αθλητικές κακώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ