Η επικονδυλίτιδα αγκώνα είναι συχνή πάθηση με πόνο στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα και αποκαλείται διεθνώς tennis elbow (νόσος των τενιστών ), όμως εμφανίζεται και σε μη τενίστες.
Η επικονδυλίτιδα αγκώνα παρουσιάζεται μετά από υπερκόπωση της άρθρωσης, τραυματισμό π.χ πτώση, χτύπημα και από επαναλαμβανόμενη και έντονη χρήση των μυών του αντιβραχίου ( έκταση του καρπού) οι οποίες προκαλούν υπερβολική ένταση στους τένοντες.
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος αρχίζει ήπια και χειροτερεύει σταδιακά με πόνο ή κάψιμο στο εξωτερικό μέρος του αγκώνα και ασθενής δύναμη της λαβής.
Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσετε την τενοντίτιδα σας, τόσο πιο γρήγορα θα ανακτήσετε πλήρως τη δύναμη και την ευελιξία της τραυματισμένης άρθρωσης.
Σε αρχική φάση συστήνεται ξεκούραση από κάθε μορφή ασκήσεις ή χειρονακτικής καταπόνησης. Σε ελαφριές περιπτώσεις ο ασθενής θα πρέπει να εφαρμόζει παγοκύστη τοπικά ή κάποια αναλγητική κρέμα τρεις ή τέσσερις φορές την μέρα.
Πρακτικό μέτρο αντιμετώπισης της επικονδυλίτιδας αγκώνα είναι η χρήση ειδικού ιμάντα(νάρθηκα), μπορεί να ξεκουράσει τους μύες και τους τένοντες.
Η φυσιοθεραπεία με εξειδικευμένες τοπικές θεραπείες , με υπερήχους και ηλεκτροθεραπεία βοηθάει με παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση. Ο φυσιοθεραπευτής, επίσης, θα σας καθοδηγήσει μέσα από ένα πρόγραμμα αποκατάστασης (rehabilitation) που θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε δύναμη, κινητικότητα και λειτουργικότητα. Το χρονικό διάστημα για την αποκατάσταση ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της τενοντίτιδας.
Για την ανακούφιση από τον πόνο και το πρήξιμο, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει να πάρετε αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Μπορεί, επίσης, να απαιτηθεί ανάπαυση της τραυματισμένης άρθρωσης για μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες.
Η χειρουργική επέμβαση σπάνια απαιτείται για τη θεραπεία της τενοντίτιδας. Εφαρμόζεται αποκλειστικά για τις περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες μορφές θεραπείας ή όταν υπάρχει σημαντική βλάβη του τένοντα, η οποία είναι απίθανο να βελτιωθεί με κάθε άλλη θεραπεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ