Της Βασιλικής Μούχλης – Φυσικοθεραπεύτρια

Ένας μεγάλος αριθμός οδηγών, θυμάται να αφηγηθεί ένα μικρό τροχαίο ατύχημα πριν από κάποια χρόνια.

Ο συνήθης τραυματισμός μετά από σύγκρουση ενός αυτοκινήτου στο πίσω μέρος ενός σταματημένου αυτοκινήτου, ονομάζεται «τραυματισμός δίκην μαστιγίου ή whiplash».  ο όρος αυτός χρησιμοποιείται γιατί ο αυχένας τραυματίζεται μετά από μια απότομη κίνηση επιτάχυνσης – επιβράδυνσης, όπως αυτή που κάνει το μαστίγιο.

Ο συγκεκριμένος τραυματισμός ανάλογα με την ένταση που προκλήθηκε, μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλες τις δομές της αυχενικής μοίρας. Κατά την ιατρική εξέταση γίνονται ακτινογραφίες ή MRI για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κατάγματος στους σπονδύλους ή ρήξη συνδέσμων της αυχενικής μοίρας, έτσι η διάγνωση ονομάζεται από τους γιατρούς «θλάση αυχένα»

Τα συμπτώματα που αισθάνεται ο ασθενής μετά τον τραυματισμό είναι πόνος στον αυχένα, αδυναμία στήριξης της κεφαλής και/ή ζαλάδες, συμπτώματα τα οποία επιδεινώνονται μέσα στις επόμενες 1-2 μέρες.

Ο χρόνος αποθεραπείας του ασθενούς μπορεί να διαρκέσει από μια μέχρι τρείς βδομάδες και σε μεγαλύτερου βαθμού τραυματισμούς ίσως και πάνω από ένα μήνα.

Η φυσικοθεραπεία είναι σημαντική, όχι μόνο για ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά και για αποφυγή μελλοντικών επιπλοκών, όπως ξαφνικοί πονοκέφαλοι, ημικρανίες και ζαλάδες.

Κατά τη διάρκεια των θεραπειών εφαρμόζουμε:

  • Ηλεκτροθεραπεία (ρεύματα ΤENS και υπέρηχο)
  • Λειτουργική και θεραπευτική μάλαξη
  • Manual therapy (κινητοποίηση των αυχενικών σπονδύλων)
  • Διατάσεις μαλακών μορίων (μυών)
  • Ενδυνάμωση και σταθεροποίηση της αυχενικής μοίρας
  • Εκπαίδευση τους ασθενούς για σωστή θέση κατά την εργασία και τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Είναι σημαντικό να υπάρξει άμεση αποκατάσταση του τραυματισμού αυτού, γιατί μετά από έρευνες που έγιναν, έδειξαν ότι με την πάροδο 2-3 χρόνων, παρατηρούνται εκφυλιστικές αλλοιώσεις στις αρθρώσεις του αυχένα και επανεμφάνιση των συμπτωμάτων.

http://physiokinisi.com/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ