Μπορείς να υιοθετήσεις τα παρακάτω προληπτικά μέτρα ενάντια στην ουρολοίμωξη.

1.Καλή υγιεινή
Μετά το σεξ είναι σημαντικό να πλένεσαι τοπικά και να ουρείς ώστε να απομακρύνονται όσο το δυνατόν περισσότερα μικρόβια. Αλλά και ο σύντροφός σου θα πρέπει να πλένεται προσεκτικά, τραβώντας προς τα πίσω την ακροποσθία του πέους ώστε να μην παγιδεύονται βακτήρια σ’ εκείνη την περιοχή. Ιδανικά, πίνε 1 μεγάλο ποτήρι νερό μετά το σεξ, ώστε να μπορείς να αδειάσεις ξανά γρήγορα την κύστη σου.

2. Εάν έχεις κολπική λοίμωξη, επισκέψου το γιατρό σου
Μαζί με τις πέτρες και το διαβήτη, μία από τις αιτίες εμφάνισης επίμονων ουρολοιμώξεων είναι οι κολπικές λοιμώξεις για τις οποίες δεν κάνεις κάτι! Εάν έχεις αφύσικες κολπικές εκκρίσεις, επισκέψου το γυναικολόγο σου.

3. Ξανασκέψου τη μέθοδο αντισύλληψης που χρησιμοποιείς
«Τα σπερματοκτόνα, ακόμα και το αντισυλληπτικό χάπι, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων, καθώς διαφοροποιούν τη βακτηριακή σύνθεση στον κόλπο και στην ουρήθρα» λέει ο ειδικός.

4. Βελτίωσε την υγεία του πεπτικού σου
«Όταν η υγεία του πεπτικού σου δεν είναι όπως θα έπρεπε, αυξάνεται η συγκέντρωση των τοξινών στο σώμα σου, οι οποίες εμποδίζουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά λοιμώξεις» εξηγεί ο ουρολόγος. Ένας τρόπος για να έχεις πιο υγιές πεπτικό είναι να αντικαταστήσεις τα λευκά σιτηρά με ολικής αλέσεως, που περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και να τρως περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

5. Πάρε ένα προβιοτικό
Τα προβιοτικά ενισχύουν τα καλά βακτήρια στο σώμα σου, αυτά που καταπολεμούν τους… εισβολείς που προκαλούν τις λοιμώξεις. Παρ’ όλ’ αυτά, οι ειδικοί είναι ακόμη σκεπτικοί απέναντί τους. «Γνωρίζουμε πως τα προβιοτικά επηρεάζουν τη σύνθεση των βακτηρίων στην κύστη» τονίζει ο Πέτρος Δρέττας. «Όμως, για το αν μειώνει ή όχι τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης, δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι». Παρά τον σκεπτικισμό, ερευνητές επισημαίνουν πως τα προβιοτικά όντως βοηθούν στην πρόληψη της ουρολοίμωξης και διατηρούν σε καλή φόρμα το πεπτικό σου.

6. Περιόρισε το άγχος
Σχεδόν 300 επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως το μακροχρόνιο άγχος μπορεί να καταβάλλει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Psychological Association. Πρέπει να εξισορροπούμε τα επίπεδα άμυνας του οργανισμού απέναντι στα επιθετικά μικρόβια και το άγχος δε μας βοηθά καθόλου σ’ αυτό.

7. Δοκίμασε την προφυλακτική αντιβίωση
«Δυστυχώς, για κάποιες γυναίκες η μακροχρόνια χαμηλή δόση προφυλακτικής αντιβίωσης που θα δώσει ο γιατρός μπορεί να είναι η μόνη πρόληψη όταν δεν μπορούν να βρεθούν άλλες αιτίες για τις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις» αναφέρει ο ειδικός.

Συνεργάστηκε ο Πέτρος Δρέττας, χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος,
διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής
του Νοσοκομείου «Νέο Αθήναιον», μέλος των Γιατρών του Κόσμου
(www.andologikopeiraia.gr)

ΜΕΣΩathensmagazine.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ