Το σήκωμα και η μεταφορά του παιδιού, το σκύψιμο για το μάζεμα των  παιχνιδιών από το πάτωμα και το σπρώξιμο του καροτσιού είναι συνήθης καθημερινές δραστηριότητες για τις μητέρες και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται ούτως ώστε η μητέρα να παραμείνει υγιείς και να μην τραυματιστεί για να μπορεί να περνάει ευχάριστα το χρόνο της με το μωρό της.

Σήκωμα του μωρού από το πάτωμα

Όταν θέλετε να πάρετε το παιδί σας από το πάτωμα πρέπει το ένα πόδι να γονατίσει.. Για αρχή σταθείτε δίπλα στο παιδί σας που είναι στο πάτωμα. Διατηρώντας την πλάτη σας ίσια, τοποθετήστε το ένα πόδι λίγο πιο μπροστά από το άλλο πόδι και λυγίστε τα ισχία και τα γόνατα σας για να χαμηλώσετε προς το πάτωμα και το ένα γόνατο να ακουμπήσει το πάτωμα. Καθώς είστε κάτω, πιάστε το παιδί σας με τα δυο σας χέρια και κρατήστε το κοντά στο σώμα σας. Σφίξτε τους κοιλιακούς σας, σπρώξτε με τα πόδια σας και επιστρέψτε αργά στην όρθια θέση. Για να τοποθετήσετε το παιδί σας κάτω στο πάτωμα θα εκτελέσετε την ίδια τεχνική.

Κράτημα και μεταφορά του παιδιού σας

Όταν κρατάτε ή μεταφέρετε το παιδί σας, πρέπει πάντα να το έχετε κοντά στο σώμα σας και κοντά στο κέντρο βάρους σας. Αποφύγετε να κρατάτε το παιδί σας με το ένα χέρι και ισορροπημένο στο γοφό σας. Όταν χρησιμοποιείται ‘’μάρσιπο’’ για την μεταφορά του μωρού, σιγουρευτείτε ότι κρατάτε την πλάτη σας ίσια και τους ώμους πίσω για να αποφύγετε πόνους στον αυχένα και στην μέση.

Σηκώνοντας παιχνίδια από το πάτωμα

Ως μητέρα, θα δείτε τον εαυτό σας να συγυρίζει πολλές φορές τα παιχνίδια του μωρού. Όταν σηκώνετε παιχνίδια από το πάτωμα, διατηρείστε το κεφάλι σας και την πλάτη σας ίσια και ενώ σκύβετε, εκτείνετε το ένα πόδι ευθεία πίσω σας.

Σηκώνοντας το παιδί σας έξω από την κούνια

Αν η κούνια έχει κάγκελα που χαμηλώνουν, θα τα βάλετε στην χαμηλότερη θέση για να σηκώσετε το παιδί σας έξω από την κούνια. Καθώς είστε έτοιμη να σηκώσετε, τοποθετείστε τα ποδιά σας ανοιχτά στο ύψος των ώμων και λυγίστε ελαφρώς τα γόνατα. Κάψτε την μέση σας, διατηρώντας το κεφάλι προς τα πάνω και λυγίστε τα ισχία σας. Με τα δυο σας χέρια, πιάστε το παιδί και κρατήστε το κοντά στο στήθος σας. Ισιώστε τα ισχία σας για να έρθετε σε ευθεία θέση και εκτείνετε τα γόνατα σας για να επανέλθετε σε πλήρη όρθια θέση. Για να επιστρέψετε το παιδί σας στην κούνια χρησιμοποιείστε την ίδια τεχνική έχοντας πάντα στο μυαλό σας να κρατάτε το παιδί σας κοντά στο στήθος.

Σπρώχνοντας το καρότσι

Όταν σπρώχνετε το καρότσι έχοντας πάνω το παιδί σας, πρέπει να είστε όσο πιο κοντά γίνεται στο καρότσι, για να επιτρέψετε στην πλάτη σας να είναι ευθεία και οι ώμοι σας πίσω. Η δύναμη για να σπρώξετε το καρότσι πρέπει να έρχεται από ολόκληρο το σώμα, όχι μόνο από τα χέρια σας. Αποφύγετε να σπρώχνεται ενώ είστε μακριά από αυτό γιατί έτσι έρχονται οι ώμοι μπροστά και προκαλείται καμπούρα στην πλάτη σας.

Πηγή: Babyzone

Δίκαιος Δανιήλ
Φυσικοθεραπευτής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ