Συγκεκριμένα, σε ασθενή 61 ετών με όγκο δεξιού νεφρού 4,5 εκατοστών, διεγχειρητικά, μετά από κατάλληλη προετοιμασία, χορηγήθηκε ενδοφλεβίως φθορίζουσα ουσία ICG και με την τεχνολογία “Firefly”, που είναι ενσωματωμένη στο DaVinci Xi που διαθέτει το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, έγινε δυνατή η αφαίρεση μόνο του όγκου του νεφρού σε υγιή όρια, χωρίς μεγάλες τομές, ενώ διατηρήθηκε το υπόλοιπο νεφρικό παρέγχυμα.

Η τεχνολογία “Firefly” που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε επέμβαση μερικής νεφρεκτομής, συνίσταται στην ενδοφλέβια έγχυση φθορίζουσας ουσίας (ICG), η οποία δεσμεύεται από τις πρωτεΐνες του αίματος και όταν διεγείρεται από την ακτίνα laser που υπάρχει στο Σύστημα DaVinci Xi, εκπέμπει φως πλησίον του υπέρυθρου φάσματος. Με την τεχνολογία αυτή, είναι δυνατή σε πραγματικό χρόνο (real time) η διάκριση του υγιούς νεφρικού παρεγχύματος που προσλαμβάνει τη φθορίζουσα ουσία, σε σχέση με τον όγκο, ο οποίος φαίνεται σκουρότερος. Επίσης, με το σύστημα “Firefly” αναγνωρίζονται ευκολότερα και τα νεφρικά αγγεία.

Η επέμβαση διενεργήθηκε από τον Διευθυντή της Β’ Ουρολογικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, ουρολόγο κ. Εμμανουήλ Παναγιώτου και την ομάδα του (ουρολόγους κκ. Αλέξανδρο Παπαδόπουλο και Αλέξανδρο Μωκάκο και την αναισθησιολόγο κα Καλλιόπη Παναγιώτου).

Σε δηλώσεις του ο κ. Παναγιώτου τόνισε:

«Ενώ σε άλλα νοσοκομεία, προτάθηκε η ολική νεφρεκτομή λόγω της θέσης του νεοπλάσματος πλησίον των νεφρικών αγγείων, στο ΥΓΕΙΑ καταφέραμε με την τεχνική αυτή, να εξαιρέσουμε τον όγκο του νεφρού σε υγιή όρια, δηλαδή πραγματοποιήσαμε μερική νεφρεκτομή ρομποτικά υποβοηθούμενη με το Σύστημα DaVinci Xi, από μικρές λαπαροσκοπικές τομές, που αλλιώς θα κατέληγε σε ολική αφαίρεση του νεφρού.

Οι όγκοι του νεφρού αποτελούν, σήμερα, στο μεγαλύτερο ποσοστό, «τυχαίο» εύρημα σε κάποια απεικονιστική εξέταση (υπερηχογράφημα ή αξονική- μαγνητική τομογραφία). Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρίας, η θεραπεία εκλογής είναι η μερική νεφρεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση του τμήματος που αφορά τον όγκο, ενώ διατηρείται το υπόλοιπο υγιές παρέγχυμα και με την προϋπόθεση ότι το επιτρέπει η θέση του όγκου, το μέγεθος αυτού και η εμπειρία του χειρουργού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ