Ρωτήστε τον ειδικό
Για χρόνια πάσχουσα κατάσταση γονάτου που αποδίδεται μάλλον σε λαχνοοζώδη υμενίτιδα τι θα προτείνατε εκτός της χειρουργικής επέμβασης; Είμαι 55 ετών κανονικού σωματικού βάρους.
Αριάδνη
Του Δρ. Κυριάκου Δημητριάδη
Αγαπητή Αριάδνη,
Η λαχνοοζώδης υμενίτιδα (villonodular synovitis; PVNS) είναι μια καλοήθης, υπερπλαστική νεοπλασματική εξεργασία, η οποία προσβάλλει υμενικές αρθρώσεις, θυλάκους και έλυτρα τενόντων, και οδηγεί σε λαχνώδεις ή/και οζώδεις αλλοιώσεις των προσβληθέντων ανατομικών σχηματισμών.
Η λαχνοοζώδης υμενίτιδα δεν είναι «καλοήθης» πάθηση, η PVNS έχει προοδευτική διαδρομή, παρόμοια με τοπική νεοπλασματική επέκταση. Σε προχωρημένα στάδια η υμενική φλεγμονή (πάννος) μπορεί να εισδύσει στον χόνδρο, τα οστά και τους θυλάκους και να προκαλέσει αρθρική καταστροφή.
Υποτροπιάζουσες υμενικές αιμορραγίες μεταπλάσσονται από τα φαγοκύτταρα σε εξω- και ενδοκυττάριες εναποθέσεις αιμοσιδηρίνης, οι οποίες απεικονίζονται στην MRI ως «ανθισμένα» artefacts (MRI gradient-echo) και στα βιοψιακά δείγματα.
Η αντιμετώπιση της λαχνοοζώδους υμενίτιδας γόνατος είναι κυρίως χειρουργική,
έτσι ανάλογα με την έκταση της νόσου μπορεί να εφαρμοστούν:
- Αρθροσκοπική υμενεκτομή
- Ανοικτή υμενεκτομή
- Υμενεκτομή και αφαίρεση οστική βλάβης – απόξεση και τοποθέτηση μοσχεύματος
- Σε προχωρημένες καταστάσεις, επί υποτροπών και καταστροφής της άρθρωσης του γόνατος τότε λύση αποτελεί η ολική αρθροπλαστική γόνατος.