Ρωτήστε τον ειδικό

Για χρόνια πάσχουσα κατάσταση γονάτου που αποδίδεται μάλλον σε λαχνοοζώδη υμενίτιδα τι θα προτείνατε εκτός της χειρουργικής επέμβασης; Είμαι 55 ετών κανονικού σωματικού βάρους.

Αριάδνη

Του Δρ. Κυριάκου Δημητριάδη

Αγαπητή Αριάδνη,

Η λαχνοοζώδης υμενίτιδα (villonodular synovitis; PVNS) είναι μια καλοήθης, υπερπλαστική νεοπλασματική εξεργασία, η οποία προσβάλλει υμενικές αρθρώσεις, θυλάκους και έλυτρα τενόντων, και οδηγεί σε λαχνώδεις ή/και οζώδεις αλλοιώσεις των προσβληθέντων ανατομικών σχηματισμών.

Η λαχνοοζώδης υμενίτιδα δεν είναι «καλοήθης» πάθηση, η PVNS έχει προοδευτική διαδρομή, παρόμοια με τοπική νεοπλασματική επέκταση. Σε προχωρημένα στάδια η υμενική φλεγμονή (πάννος) μπορεί να εισδύσει στον χόνδρο, τα οστά και τους θυλάκους και να προκαλέσει αρθρική καταστροφή.

Υποτροπιάζουσες υμενικές αιμορραγίες μεταπλάσσονται από τα φαγοκύτταρα σε εξω- και ενδοκυττάριες εναποθέσεις αιμοσιδηρίνης, οι οποίες απεικονίζονται στην MRI ως «ανθισμένα» artefacts (MRI gradient-echo) και στα βιοψιακά δείγματα.

Η αντιμετώπιση της λαχνοοζώδους υμενίτιδας γόνατος είναι κυρίως χειρουργική,
έτσι ανάλογα με την έκταση της νόσου μπορεί να εφαρμοστούν:

  1. Αρθροσκοπική υμενεκτομή
  2. Ανοικτή υμενεκτομή
  3. Υμενεκτομή και αφαίρεση οστική βλάβης – απόξεση και τοποθέτηση μοσχεύματος
  4. Σε προχωρημένες καταστάσεις, επί υποτροπών και καταστροφής της άρθρωσης του γόνατος τότε λύση αποτελεί η ολική αρθροπλαστική γόνατος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ