Τα σημάδια που θα πρέπει να σε ανησυχήσουν

Αν έχεις συχνούς πονοκεφάλους, δύσπνοια και ταχυκαρδία, εάν η καθημερινότητα σου φαίνεται «βαρύ» φορτίο τότε πιθανόν πάσχεις από αγχώδη διαταραχή. Μάλιστα υπάρχουν 7 σημάδια που θα πρέπει να σε ανησυχήσουν:

1.Ταχυκαρδίες και δύσπνοια

Άν οι ταχυκαρδίες εμφανίζονται συχνότερα, μάλλον υπάρχει εξήγηση. Το αίμα ρέει σε περιοχές που το χρειάζονται περισσότερο, ειδικά στην καρδιά, που χτυπά πιο γρήγορα και πιο δυνατά. Ακόμη, προσπαθείς να πάρεις περισσότερο οξυγόνο, που σε κάνει να αναπνέεις βαριά. Ιδρώτας, ζέστη, ζάλη ή λιποθυμία είναι φυσιολογικά σε αυτή την κατάσταση. Ωστόσο, αυτά μας κάνουν να ανησυχούμε περισσότερο δημιουργώντας φόβο βλάβης.

2.Κουρασμένος χωρίς λόγο

Η συνεχής λειτουργία του σώματός σου, που παλεύει για την επιβίωση, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις εξουθενωμένος.

3. Αποφυγή

Αν αρχίσεις να βρίσκεις δικαιολογίες για να μην συμμετέχεις σε δραστηριότητες ή εκδηλώσεις, κάνε ένα βήμα πίσω και σκέψου γιατί. «Η αποφυγή είναι κάτι που λογικοποιούμε, όπως το να μην θες να βγεις γιατί είσαι κουρασμένος», αναφέρει ο E. Blake Zakarin, επίκουρος καθηγητής της ιατρικής ψυχολογίας στην ψυχιατρική στο Columbia University Medical Center. Η αναβλητικότητα μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη άγχους. «Γίνεται χρόνιο πρόβλημα καθώς γίνεται απελπιστικό να αντιμετωπιστεί, αυτό είναι ένα σημάδι άγχους», αναφέρει ο Zakarin.

 4.Δεύτερη άποψη

«Ίσως η πιο συχνή παρατήρηση σε κάποιον άλλον με άγχος. Συνεχώς αμφισβητούν τον εαυτό τους και ψάχνουν τρόπο να καθησυχαστούν, αναφέρει σύμφωνα με το bovary.gr η Christine Maguth Nezu, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Drexel University. «Για να αποφασίσει, μπορεί να ρωτήσει τους φίλους ή τους συναδέλφους του για να παίρνει τη σωστή απόφαση, θα ψάξει στο Internet, δεν θα ικανοποιηθεί με τις πληροφορίες και θα ανησυχεί για την απόφαση που πήρε».

5.Προβληματικός ύπνος

Αν βρεθείς στο κρεββάτι με ανοιχτά μάτια και να μην μπορείς να κοιμηθείς πολλά βράδια, μπορεί να χρειάζεσαι βοήθεια με το άγχος. «Αν είναι χρόνιο ή αν έχει επιπτώσεις στο να ξυπνήσεις το πρωί, μπορεί να είναι άγχος. «Αν σου παίρνει πάνω από 30 λεπτά να κοιμηθείς τη νύχτα, σε συνεχόμενη βάση, ή αν ξυπνάς και δυσκολεύεσαι να ξανακοιμηθείς, είναι σημάδι ότι το άγχος επηρεάζει τον ύπνο σου».

6.Αντιμετωπίζεις γαστρεντερικά προβλήματα

Πολλές σωματικές αντιδράσεις συμβαίνουν όταν υπάρχουν ερεθίσματα στο συμπαθητικό νευρικό σου σύστημα. Πρώτα το κομμάτι του εγκεφάλου που βλέπει τον κίνδυνο στέλνει μήνυμα στον υποθάλαμο, που επικοινωνεί με τον υπόλοιπο εγκέφαλο και το σώμα ότι πρέπει να δράσει για την επιβίωσή του. Έτσι, όσο παίρνει ενέργεια, το πεπτικό σύστημα κλείνει ώστε η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη να πάει σε όλο το σώμα. Γι’ αυτό μπορεί να νιώθεις πόνο στο στομάχι όταν έχεις άγχος

7.Έχεις συνεχείς μυϊκούς πόνους ή πονοκεφάλους

Μπορεί να έχεις φυσικούς πόνους στους μύες ή στο κεφάλι αν είσαι συνέχεια στρεσαρισμένος και σε υπερένταση για το τι θα έρθει. Ο κακός ύπνος μπορεί να είναι ένας ακόμη παράγοντας για τον σωματικό πόνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ