Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Τα πρόσφατα γεγονότα που μεσολάβησαν σε σχολεία της Κύπρου μας μόνο θλίψη προκαλούν. Δικαιολογημένα η κοινωνία νιώθει απογοήτευση, θλίβεται και αντιδρά για το όλο σύστημα λειτουργίας στις σχολικές μονάδες. Η ασφάλεια, η υγεία και η προστασία των μαθητών στο σχολείο απαιτούν μια συνολική επαναξιολόγηση και επανεκτίμηση της πολιτικής, ίσως και της νομοθεσίας. Όπως είναι γνωστό, τα θέματα αυτά διέπονται από σχετική νομοθεσία και κανονισμούς που αναφέρονται στον Περί Ασφάλειας και Εργασίας Νόμο, στη βάση του οποίου όλα τα θεσμικά όργανα που εμπλέκονται υποχρεώνονται να τον εφαρμόζουν.

Δυστυχώς, έπρεπε να μεσολαβήσουν τα τραγικά συμβάντα που συγκλόνισαν την κοινωνία μας για να συγκινηθεί το Υπουργείο Παιδείας να λάβει αποφάσεις για το κρίσιμο αυτό θέμα. Η κυβέρνηση κάτω από το κράτος πανικού εξήγγειλε, μέσω απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, έργα ύψους 15 εκ. ευρώ που χρειάζονται να γίνουν στα δημόσια σχολεία. Χωρίς βέβαια καμία μελέτη, χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων μερών, το Υπουργείο Παιδείας άρχισε να τοποθετεί κάγκελα και θύρες με θυροτηλέφωνα για τη λύση του προβλήματος. Παρομοίως, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, κ. Χατζηγιάννης, άρχισε τη συζήτηση των θεμάτων Υγείας και Ασφάλειας με μια βαρυφορτωμένη ατζέντα, προσκαλώντας δεκάδες προσκεκλημένους και εμπλεκόμενα μέρη κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας.

Θέλω από θέση αρχής να χαιρετίσω την απόφαση για να επενδυθούν 15 εκ. ευρώ στα δημόσια σχολεία για τα θέματα ασφάλειας και υγείας. Η βιασύνη όμως, πολλές φορές, η προχειρότητα και ο ερασιτεχνισμός δεν δίνουν ολοκληρωμένες λύσεις και δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα επιστημονικά και με αποτελέσματα. Επικοινωνιακά παιγνίδια δεν επιλύουν τα προβλήματα, απλά θα μεταθέσουν για παρακάτω τα συγκεκριμένα θέματα.

Αποσπασματικές και επιφανειακές λύσεις θα καταστούν στην πορεία του χρόνου αναποτελεσματικές, γιατί ακριβώς θα αδυνατούν να απαντήσουν στη βαθύτερη κοινωνία και στα δομικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ζητούμε από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας να επενδύσει στο διάλογο, αξιοποιώντας επιστημονικό δυναμικό τόσο της χώρας μας όσο και του εξωτερικού, να ζητήσει ιδέες και προτάσεις από την κοινωνία, να προχωρήσει σ΄ ένα δομημένο διάλογο και όχι απλά για το θεαθήναι. Η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού δεσμεύει και υποχρεώνει όλα τα συμβαλλόμενα κράτη για τη δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας από κάθε μορφή βίας, σωματικής ή πνευματικής. Παρόλ’ αυτά, υπάρχουν κρίσιμα θέματα που χρειάζονται άμεσα αντιμετώπιση, όπως η αντισεισμική αναβάθμιση των σχολείων, η εφαρμογή κανόνων πυρασφάλειας, ο έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και ηλεκτροκαλωδιώσεων, καθώς και η χρήση του εργαστηριακού εξοπλισμού.

Γνωρίζω και γνωρίζουμε όλοι ότι το κύριο αποτελεί η ασφάλεια των παιδιών μας στη σχολική κοινότητα. Αναμένω να ακούσω την επιστημονική κοινότητα, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους να καταθέτουν ολοκληρωμένες ιδέες και προτάσεις για σφαιρικές και ολιστικές λύσεις. Τα σχολεία μας δεν πρέπει να απολέσουν σε καμία περίπτωση τον κοινωνικό και ανθρώπινό τους χαρακτήρα. Όχι σε σχολεία φυλακές και στρατόπεδα. Όχι σε σχολεία απομονωμένα από το κοινωνικό γίγνεσθαι. Λύσεις όπως η δημιουργία του θεσμού των Ανοικτών Σχολείων, η συνεργασία με Τοπικές Αρχές και αθλητικά σωματεία, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό υπόβαθρο. Χρειαζόμαστε σχολεία κυψέλες δημιουργίας, χαράς και ευτυχίας για τα παιδιά μας. Χρειαζόμαστε ολοκληρωμένες λύσεις και για τα θέματα υγείας που η ίδια η ζωή αναδεικνύει σε μείζονα. Καμία ζωή δεν πρέπει να κινδυνεύει ή να χαθεί. Η δημιουργία Ιατρικής Μονάδας Πρώτων Βοηθειών επιβάλλεται να γίνει. Πέραν των άλλων, η παροχή υπηρεσιών Πρώτων Βοηθειών αποτελεί αναγκαιότητα, γιατί σε μια ζωντανή κοινότητα που πολλές φορές ξεπερνά τα 200 άτομα πρέπει να είμαστε σε θέση να δώσουμε άμεσες λύσεις. Κριτήριο για εμάς είναι η προώθηση και εφαρμογή πολιτικών και πρακτικών που θα ενισχύουν και θα αναβαθμίσουν το δημόσιο σχολείο σε μια σύγχρονη και προοδευτική κατεύθυνση.

*Βουλευτής – Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ