Ο μέσος δεκάχρονος έχει καταναλώσει όση ζάχαρη αντιστοιχεί σε έναν δεκαοκτάχρονο, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αγγλίας, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό για την παχυσαρκία αλλά και τη γενικότερη υγεία.

Τα παιδιά καταναλώνουν οκτώ παραπάνω κύβους ζάχαρης την ημέρα ανακοίνωσε η υπηρεσία δημόσιας υγείας, η οποία ξεκίνησε νέα εκστρατεία υγιεινής διατροφής. Σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις, τα παιδιά ηλικίας από τεσσάρων μέχρι δέκα ετών πρέπει να καταναλώνουν πέντε ή έξι κύβους ζάχαρης (20 έως 24 γραμμάρια) την ημέρα.

Το ένα τρίτο των παιδιών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα μέχρι να κλείσουν τα δέκα χρόνια τους και το 4,2% είναι βαριά παχύσαρκα στην έκτη τάξη του σχολείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παχύσαρκα παιδιά γίνονται συνήθως παχύσαρκοι ενήλικες που κινδυνεύουν από καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διαβήτη τύπου 2.

Αντικατάσταση προϊόντων

Η εκστρατεία υγιεινής διατροφής θα καλέσει τους γονείς να περιορίσουν την ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή των οικογενειών τους και να αλλάξουν τα συνηθισμένα προϊόντα που καταναλώνουν με άλλα αναψυκτικά μικρότερης περιεκτικότητας σε ζάχαρη, όπως εξάλλου και σιτηρά και γιαούρτια. Η προσπάθεια της υπηρεσίας δημόσιας υγείας να πείσει τις βιομηχανίες να αναδημιουργήσουν τα προϊόντα τους ώστε να περιέχουν λιγότερη ζάχαρη δεν ευοδώθηκε. Η υπηρεσία ζήτησε τον περιορισμό της περιεκτικότητας σε ζάχαρη κατά 20% έως το 2020 και περιορισμό κατά 5% την πρώτη χρονιά που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2018, αλλά σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάιο φαίνεται ότι οι βιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ κατάφεραν μόλις μια μείωση της τάξης του 2%. Τα γιαούρτια, τα δημητριακά για το πρωινό και τα γλυκά αλείμματα ήταν οι μόνες διατροφικές ομάδες που πέτυχαν κάποια μείωση της περιεκτικότητας ζάχαρης κατά 5%.

Η εκστρατεία υγιεινής διατροφής δίνει έμφαση στα δημητριακά, τα γιαούρτια και τα σακχαρούχα ηδύποτα, τα οποία, αξίζει να σημειωθεί, ότι αναδημιουργούνται από τις βιομηχανίες εξαιτίας της φορολογίας της ζάχαρης. Ωστόσο δεν υπήρξε περιορισμός της περιεκτικότητας σε ζάχαρη σε όλα αυτά τα προϊόντα.

«Τα παιδιά καταναλώνουν υπερβολική ζάχαρη, αλλά οι γονείς μπορούν να δραστηριοποιηθούν τώρα και να αποτρέψουν τη συσσώρευσή της στο πέρασμα των ετών», τόνισε η δρ Αλισον Τέντστοουν, επικεφαλής διατροφολόγος της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Αγγλίας. «Για να διευκολυνθούν οι πολυάσχολες οικογένειες, η εκστρατεία Change4Life προτείνει μία εύκολη και άμεση λύση. Κάνοντας απλές αλλαγές κάθε ημέρα, τα παιδιά μπορούν να απολαμβάνουν τις πιο υγιεινές εκδοχές των καθημερινών τροφίμων και ποτών, περιορίζοντας ταυτόχρονα την πρόσληψη ζάχαρης».

Η Συμμαχία για την Υγεία και την Παχυσαρκία, μια οργάνωση–ομπρέλα στην οποία συμμετέχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιατρικές ενώσεις, επισημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη άμεσης δράσης ώστε να προτιμηθούν οι εναλλακτικές λύσεις με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ