Ο περιορισμός των αρνητικών συνεπειών που δημιουργούν στον ανθρώπινο οργανισμό οι επικίνδυνοι ρύποι που εκπέμπουν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης απασχολεί όλες τις χώρες.

Ειδικότερα στην Ευρώπη έχουν ανακοινωθεί μέτρα για τη μείωση της ποσότητας των ρύπων που συγκεντρώνονται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στη Γερμανία, κυρίως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για τις μετρήσεις των εκπομπών των ρύπων των κινητήρων ντίζελ, ενισχύθηκε η τάση που θέλει την απαγόρευση των οχημάτων με κινητήρα ντίζελ παλαιάς τεχνολογίας στο κέντρο των μεγάλων πόλεων. Οι κινητήρες ντίζελ εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες οξειδίων του αζώτου που ενοχοποιούνται για πιθανές καρκινογενέσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Tα οξείδια του αζώτου συμβάλλουν στη δημιουργία ασθματικών καταστάσεων και αναπνευστικών προβλημάτων, καθώς σε συνθήκες βροχής σχηματίζουν, αντιδρώντας με το νερό, νιτρικό οξύ (όξινη βροχή), ενώ σε συνθήκες υψηλής υγρασίας σχηματίζουν ατμούς νιτρικού οξέος, οι οποίοι είναι δυνατόν να εισχωρήσουν στο αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας του σοβαρές βλάβες. Τα μικροσωματίδια που σχηματίζονται, επίσης, μπορούν να εισχωρήσουν στα πλέον ευαίσθητα σημεία των πνευμόνων και να προκαλέσουν εμφύσημα και βρογχίτιδα και να επιδεινώσουν καρδιακές παθήσεις.

Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα που εκτέθηκαν σε ατμόσφαιρα με υψηλές συγκεντρώσεις οξειδίων του αζώτου παρατηρήθηκαν αντιστρεπτές και μη αντιστρεπτές βλάβες στους πνεύμονες καθώς και βιοχημικές μεταβολές. Σε μικρότερες συγκεντρώσεις αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα εμφανίστηκαν αλλοιώσεις σε ιστούς, εμφράξεις των βρογχιολίων και μεγαλύτερη ευπάθεια σε μικροβιακές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις των οξειδίων του αζώτου είναι βλαπτικότερες για την υγεία ανθρώπων και ζώων σε σχέση με τις επί μακρότερο χρόνο εκθέσεις χαμηλών συγκεντρώσεων.

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις η πόλη της Στουτγκάρδηςπροστέθηκε στη λίστα με τις γερμανικές πόλεις που παίρνουν αυστηρά μέτρα για τα ντίζελ. Στη γερμανική πόλη, όπου έχουν την έδρα τους οι αυτοκινητοβιομηχανίες Mercedes-Benz και Porsche, από τη Δευτέρα 1 Απριλίου απαγορεύεται η κίνηση και η στάθμευση οχήματα με κινητήρα ντίζελ παλαιάς τεχνολογίας Euro 4.

Η απαγόρευση περιλαμβάνει και τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που κατοικούν στην πόλη, ανέφεραν οι αρχές της Στουτγάρδης, σύμφωνα με το Reuters.

Τα οχήματα με κινητήρες ντίζελ τεχνολογίας Euro 5 δεν θα επηρεαστούν τώρα αλλά η απόφαση για την πιθανή απαγόρευσή τους, θα παρθεί αφού αξιολογηθούν τα αποτελέσματα από την απαγόρευση των οχημάτων με τεχνολογία Euro 4. Η τελική απόφαση για τα Euro 5 θα παρθεί μέσα στο 2019.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους ότι η απαγόρευση των επιβατικών αυτοκινήτων ντίζελ είναι νομικά αποδεκτή στις πόλεις. Οι απαγορεύσεις των ντίζελ ισχύουν τώρα σε Φρανκφούρτη, Αμβούργο και Βερολίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ