Λίγο η τρύπα του όζοντος που ολοένα και μεγαλώνει, λίγο τα ποσοστά του καρκίνου του δέρματος που συνεχώς αυξάνονται, λίγο η ανάπτυξη ρυτίδων και η πρόωρη γήρανση, πέρα από κάθε αμφιβολία το αντηλιακό αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας και όλες τις εποχές του χρόνου.
Η ερώτηση όμως που συχνά τίθεται είναι πιο αντηλιακό είναι το κατάλληλο για την επιδερμίδα μας.
Ο φωτότυπος χρησιμοποιείται για την ταξινόμηση των ατόμων ανάλογα με την αντίδραση του επιδερμίδς τους στην ηλιακή έκθεση.
Φωτότυπος A: Aντιστοιχεί στα πολύ ανοιχτόχρωμα δέρματα τα οποία δεν μαυρίζουν αλλά παθαίνουν πολύ εύκολα εγκαύματα. Σε αυτή την περίπτωση διαλέγουμε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 50.
Φωτότυπος Β: Αντιστοιχεί σε ξανθά άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια και χαρακτηριστικά που καίγονται εύκολα και μαυρίζουν δύσκολα. Σε αυτή την περίπτωση διαλέγουμε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30.
Φωτότυπος Γ: Αντιστοιχεί σε άτομα με σταρένια επιδερμίδα που μαυρίζουν εύκολα και σπάνια καίγονται. Σε αυτή την περίπτωση διαλέγουμε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 20.
Φωτότυπος Δ: Αντιστοιχεί σε άτομα μελαχρινά με δέρμα που μαυρίζει πάρα πολύ εύκολα και δεν υφίσταται εγκαύματα, παρά μόνο σε ακραία έκθεση. Σε αυτή την περίπτωση διαλέγουμε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15.
Επίσης είναι καλό να προσέξεις τις υφές που χρειάζεται το δικό σου σώμα.
Για δέρμα κανονικό προς το ξηρό: πλούσιες, παχύρρευστες υφές (γαλακτώματα, κρέμες) αφού συνδυάζουν ενυδάτωση και προστασία.
Για δέρμα μικτό-λιπαρό: λεπτόρρευστες oil-free (τζελ, κρέμα) υφές που απορορφώνται άμεσα χωρίς να αφήνουν υπολείμματα.
Για προβλήματα ακμής, υπάρχουν εξειδικευμένα αντηλιακά στο φαρμακείο που μειώνουν τη λιπαρότητα, δεν κλείνουν τους πόρους και ρυθμίζουν την έκκριση σμήγματος.
Τέλος, μην ξεχνάμε τα χείλη παραπονεμένα. Έχουν και αυτά ανάγκη από προστασία, την οποία μπορούμε να καλύψουμε με ένα κατάλληλο lip balm.