Έρχεται λοιπόν η μέρα που βλέπετε ένα τεστ εγγυμοσύνης θετικό! Και μετά από κάποιους μήνες, αρκετές εξετάσεις, υπερήχους, πολύ διάβασμα, έρχεται η ώρα να έρθει το μωρό σας σε αυτόν τον κόσμο!

Όλοι γνωρίζουν, ότι το πρώτο διάστημα με τον ερχομό του μωρού τα πράγματα θα είναι κάπως δύσκολα. Μπορεί μια μαμά να φαντάζεται κάποια πράγματα αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φανταστεί πως θα αλλάξει εντελώς η ζωή της.

Οι δυσκολίες λοιπόν ξεκινούν από έναν πολύωρο και απαιτητηκό τοκετό που μπορεί να εξαντλήσει τη μαμά. Για αυτό θα ήταν καλό να ξεκουραστεί πριν γυρίσει στο σπίτι. Σίγουρα θα έχετε ακούσει το rooming in, το οποίο αποτελεί  τη πρώτη καλύτερη απόφαση που μπορεί να πάρει  η μαμά για το μωρό καθώς η εφαρμογή του rooming in έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να πετύχει ο θηλασμός και να ενισχυθεί ο δεσμός μητέρας-παιδιού. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef έχουν εντάξει το rooming in στις προϋποθέσεις για να πιστοποιηθεί ένα μαιευτήριο ότι είναι φιλικό προς τα βρέφη. Σε αυτή τη περίπτωση όσο σημαντικά και αν είναι τα οφέλη του rooming in ας σκεφτεί μήπως κρατήσει έστω την πρώτη μέρα για αυτήν προκειμένου να ξεκουραστεί.

Έρχεται λοιπόν η ώρα να επιστρέψει η οικογένεια με το καινούριο μέλος στο σπίτι. Θεωρητικά η μαμά έχει διαβάσει τι πρέπει να κάνει και πρακτικά της τα έχουν δείξει οι μαίες  και αν έχει κάνει rooming in είναι κάπως προετοιμασμένη. Όταν είναι όμως μόνη στο σπίτι ένα άγχος την κατακλίζει για κάθε της κίνηση. Καλό είναι να θυμάται πως γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι!

Οι πρώτες μέρες λοιπόν είναι αρκετά δύσκολες. Στην περίπτωση που η μαμά κάνει αποκλειστικό θηλασμό, ο μπαμπάς δεν μπορεί να βοηθήσει και πολύ. Το μωρό τρώει όποτε θέλει και όσο θέλει. Το στήθος φλέγεται και δυστυχώς σε κάποιες μανούλες ”πετρώνει”. Όλο αυτό μέχρι να εδραιωθεί η γαλουχία (λειτουργεί με τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης). Μήνα με τον μήνα είναι όλο και καλύτερα.

Η μεγαλύτερη αλλαγή όμως που νοιώθουν οι περισσότερες μανούλες είναι η πλήρη απουσία της έννοιας ‘ανεμελιά’. Τελειώνει οριστικά για πάντα και αμετάκλητα. Ωστόσο δεν αποτελεί πρόβλημα το ότι πλέον οτιδήποτε θέλει να κάνει θα πρέπει να σκεφτεί πρώτα το παιδί. Το πρόβλημα είναι οι φοβίες και οι ανησυχίες που ξαφνικά εμφανίζονται απ΄το πουθενά. Πέρα απ’ τις καθημερινές πχ μην πνιγεί το μωρό, μην πέσει το μωρό, μιλάμε για πιο βαθιές ανησυχίες που έχουν οι γονείς για τα παιδιά τους όσο και αν μεγαλώσουν.

Υπάρχουν γυναίκες που τον πρώτο μήνα του τοκετού θεωρούν ότι ανοίγουν οι ουρανοί και ερωτεύονται ξανά και η αλήθεια είναι πώς δεν είναι ψέματα. Όπως επίσης υπάρχουν και μητέρες που τα βλέπουν όλα μαύρα.

Για όλους αυτούς τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω- η ταλαιπωρία του τοκετού, η έλλειψη ύπνου, η δυσκολία να γίνει ο θηλασμός συνήθεια, το άγχος για το κάθε τι που αφορά την υγεία και την ασφάλεια του νεοφερμένου μικροσκοπικού μέλους της οικογένειας, μπορούν να οδηγήσουν μια μαμά στην τρέλα!

Πως μπορούν όλα να πάνε καλύτερα

Είναι πολύ σημαντικό κατά την περίοδο της λοχείας,  η μητέρα να στηριχθεί τόσο από το σύντροφό της, όσο και από τον περίγυρό της. Eίναι αναγκαίο να ενθαρρύνεται να εκφράζει τα συναισθήματά της στο σύντροφό της και στους δικούς της ανθρώπους και να διεκδικεί την προσοχή και τη φροντίδα, που χρειάζεται από αυτούς. Έτσι η λοχεία περνάει πιο ανώδυνα.

Επίσης θα ήταν καλό η νέα μητέρα να συνειδητοποιήσει, πως δεν είναι υποχρεωμένη να «πλέει σε πελάγη ευτυχίας», επειδή όλοι γύρω της δείχνουν τη χαρά τους για το νέο μωρό.

Η σωστή διατροφή, αλλά και η τακτική άσκηση μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση της μητέρας.

Και μην ξεχνάτε πως η λοχεία πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, κατανόηση και ψυχραιμία!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ