Το καρπούζι, ελληνιστί υδροπέπων (αντίστοιχα στα αγγλικά watermelon) προέρχεται από την τουρκική λέξη karpuz και είναι αναμφισβήτητα ο βασιλιάς των φρούτων του καλοκαιριού.
Αγαπημένη τροφή τόσο των μεγάλων,όσο και των μικρών, προσφέρει εκτός από απόλαυση και δροσιά, πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, για την ακρίβεια 91.5%, δεν περιέχει καθόλου λίπη, είναι χαμηλό σε θερμίδες όπως και σε σάκχαρα(5%).Τα σάκχαρα που περιέχονται στο καρπούζι είναι λιγότερα από αυτά του μήλου.

Το καρπούζι οφείλει το έντονο κόκκινο χρώμα του στο λυκοπένιο.1000gr κόκκινου ώριμου καρπουζιού περιέχουν 144.27mg λυκοπένιου, δηλ. περιέχει πάνω από 40% περισσότερο λυκοπένιο από τη ντομάτα. Όσο πιο ώριμο είναι ένα καρπούζι, τόσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση του σε λυκοπένιο.

Το λυκοπένιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Εξουδετερώνει τις καταστροφικές για τον οργανισμό ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται κατά το φυσιολογικό μεταβολισμό των κυττάρων. Το λυκοπένιο μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαταραχών και νόσων της όρασης όπως είναι ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ενώ θωρακίζει τον οργανισμό και τα μάτια από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες (UV).

Το καρπούζι είναι επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α,ενδυναμώνει την όραση και θεωρείται από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για τη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών καθώς προστατεύει τα μάτια από διάφορες λοιμώξεις.
Τα 100gr φρέσκου φρούτου περιέχουν 569mg βιταμίνης Α και καλύπτουν περίπου το 20% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Α.

Το καρπούζι περιέχει καροτενοειδή όπως λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη που βοηθούν τα μάτια να φιλτράρουν την επιβλαβή για τον αμφιβληστροειδή χιτώναακτινοβολία (μπλε, υπεριώδη και υπέρυθρη). Τα καροτενοειδή αναστέλλουν και πιθανόν αναστρέφουν οφθαλμικές παθήσεις όπως την δυστροφία κωνίων, τη νόσο Stargardt’s, την κεντρική ορώδη αμφιβληστροειδοπάθεια και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Το β-καροτένιο που βρίσκεται στο καρπούζι, είναι η προμετωπίδα των θρεπτικών για τα μάτια στοιχείων λόγω του ρόλου του ως πάροχος της βιταμίνης Α.

Ιδιαίτερα σημαντικά για τη διατήρηση της οπτικής οξύτητας είναι τα φλαβονοειδή που υπάρχουν σε αφθονία στο καρπούζι. Ενισχύουν τη ροή του αίματος στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, ελαττώνουν την ευαισθησία στο έντονο φως, μειώνουν την οπτική κόπωση σε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή και βελτιώνουν την οπτική οξύτητα (βασική παράμετρος αξιολόγησης της όρασης που κάνει ο Οπτομέτρηςζητώντας από τον ασθενή να διαβάσει γράμματα και αριθμούς σε έναν πίνακα).

Το καρπούζι είναι μια «βόμβα» ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με εξαιρετική δράση στα μάτια και στην όραση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ