Η σπαστικότητα είναι μια κινητική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αύξηση του μυϊκού τόνου των μυών και προκαλείται λόγω διαταραχής του ανώτερου κινητικού νευρώνα. Είναι συνήθης η εμφάνιση της σε νευρολογικές παθήσεις.

Λόγω της παρατεταμένης συνσύσπασης που παρατηρείται στους μύες, η σπαστικότητα είναι κοινό αίτιο στην πρόκληση πόνου που συνδυάζεται με μυϊκούς σπασμούς και βράχυνση των μυών λόγω παρατεταμένης στάσης. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις των αρθρώσεων και ως εκ τούτου, σε περιορισμό της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής των ατόμων που προσβάλλει.

Διάφοροι μέθοδοι παρέχονται για την διοχέτευση και τον περιορισμό της σπαστικότητας, όπως είναι η φαρμακευτική αγωγή και η φυσιοθεραπεία. Στον τομέα της φυσιοθεραπείας, συχνή είναι η εφαρμογή των διατάσεων και η παροχή εξειδικευμένου προγράμματος ασκήσεων που θα βελτιώσει το εύρος τροχιάς των μυών. Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για την αποτελεσματικότητα της ξηρής βελόνας όσον αφορά την αντιμετώπιση της σπαστικότητας.

Η τεχνική της ξηρής βελόνας είναι μια επεμβατική μέθοδος, όπου χρησιμοποιείται μια λεπτή βελόνα που διαπερνά το δέρμα και διεισδύει στον μυ. Αρχικά η συγκεκριμένη παρεμβατική μέθοδος εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση των σημείων πυροδότησης, επενδύοντας στην αναλγητική της δράση.

Τα τελευταία χρόνια, παρεμβατικές μελέτες που απευθύνονταν σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, εξέτασαν την επίδραση της αναφερόμενης τεχνικής ως προς την διοχέτευση της σπαστικότητας. Οι περισσότερες εξ αυτών, παρείχαν θετικά αποτελέσματα, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στον περιορισμό του πόνου που προκαλείται από την σπαστικότητα αλλά και την βραχυπρόθεσμη μείωση αυτής, με βάση τη κλίμακα αξιολόγησης MAS. Επιπλέον, ο περιορισμός της συγκεκριμένης κινητικής διαταραχής, φαίνεται να είναι ευεργετικός κατά την βάδιση και για την διεξαγωγή καθημερινών δραστηριοτήτων από τους ασθενείς.

Αν και η εφαρμογή της ξηρής βελόνας ως μέθοδος αντιμετώπισης της σπαστικότητας είναι μία πρόσφατη παρεμβατική μέθοδος και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, συμπεραίνεται ότι παρέχει προνομιούχα αποτελέσματα, ως προς την σπαστικότητα αλλά και την λειτουργικότητα της πληθυσμιακής ομάδας που προσβάλλει.


Fakhari, Z. et al. (2017) ‘A single group, pretest-posttest clinical trial for the effects of dry needling on wrist flexors spasticity after stroke’, NeuroRehabilitation, 40(3), pp. 325–336. doi: 10.3233/NRE-161420.

Hadi, S. et al. (2018) ‘The effect of dry needling on spasticity, gait and muscle architecture in patients with chronic stroke: A case series study’, Topics in Stroke Rehabilitation. Taylor & Francis, 25(5), pp. 326–332. doi: 10.1080/10749357.2018.1460946.

Hernández-Ortíz, A. R. et al. (2020) ‘Changes in Muscle Tone, Function, and Pain in the Chronic Hemiparetic Shoulder after Dry Needling Within or Outside Trigger Points in Stroke Patients: A Crossover Randomized Clinical Trial’, Pain Medicine, 0(0), pp. 1–9. doi: 10.1093/pm/pnaa132.

Mendigutia-Gómez, A. et al. (2016) ‘Effect of Dry Needling on Spasticity, Shoulder Range of Motion, and Pressure Pain Sensitivity in Patients With Stroke: A Crossover Study’, Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics. Elsevier B.V., 39(5), pp. 348–358. doi: 10.1016/j.jmpt.2016.04.006.

Salom-Moreno, J. et al. (2014) ‘Changes in spasticity, widespread pressure pain sensitivity, and baropodometry after the application of dry needling in patients who have had a stroke: A randomized controlled trial’, Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics, 37(8), pp. 569–579. doi: 10.1016/j.jmpt.2014.06.003.

Φυσικοθεραπεύτρια ΒSc MSc Τηλ 99886346

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ